Papryka pomaga w odchudzaniu

Papryka pomaga w odchudzaniu

Dodano: 
fot. Wikipedia
Jak informuje pismo "Physiology &Behavior" doprawianie posiłków mieloną ostrą papryką może zmniejszyć apetyt, a tym samym pomóc w odchudzaniu. Według badań zespołu prof. Richarda Mattesa z Purdze University (USA) nawet niewielkie ilości papryki skutecznie powściągają apetyt – zwłaszcza w przypadku osób, które są przyzwyczajone do tej przyprawy.
Zdaniem Mattesa w połączeniu wielu drobnych działań – takich jak dodawanie sproszkowanej papryki do potraw, zdrowa dieta oraz wysiłek fizyczny mogą pomóc w zahamowaniu narastającej epidemii otyłości.

Badania, które zostały przeprowadzone wcześniej wykazały, że kapsaicyna, która nadaje papryce jej ostry smak może zmniejszyć głód i przyspieszyć spalanie kalorii. Jednak stosowane wtedy dawki papryki znacząco przekraczały wytrzymałość przeciętnego Amerykanina. Natomiast badania Mattesa dotyczyły suszonej, mielonej papryki Cayenne w rozsądnych ilościach (pół łyżeczki, czyli około 1 grama).

W badaniach wzięło udział 25 osób bez nadwagi – 13 z nich preferowało potrawy pikantne, zaś reszta – łagodne. Pierwsza grupa potrzebowała 1,8 grama przyprawy, natomiast druga – przeważnie 0,3 grama. Podczas badań zauważono wzrost temperatury ciała, przyspieszoną przemianę materii, zaś w przypadku osób niestosujących papryki – obniżenie apetytu (zwłaszcza na potrawy tłuste, słone i słodkie).

Zdaniem naukowców smakowity bodziec działa silnie, jednak może stracić na skuteczności w miarę przyzwyczajania. Biorąc to pod uwagę, należy ułożyć maksymalnie skuteczną dietę z dodatkiem papryki. Pamiętając, że smak maksymalizuje działanie papryki, nie można stosować jej w formie kapsułek.

żk, PAP

Czytaj także

Czytaj także