Mniej tłuszczów, dalej od depresji

Mniej tłuszczów, dalej od depresji

Dodano: 
(fot. sxc)
Nie chcesz iść do lekarza, a masz skłonności do depresji? Ogranicz tłuszcze, bo to własnie one w dużym stopniu zwiększają ryzyko choroby.
Produkty zawierające Nasycone kwasy  tłuszczowe (tłuste mięso, tłuste wędliny, smalec, słonina) oraz tłuszcze o konfiguracji trans (krakersy, chipsy, słodycze, Fast foody, niskiej jakości margaryny) mogą zwiększyć ryzyko depresji. 

Hiszpańscy naukowcy obserwowali przez 6 lat 12 tys. ochotników bez objawów depresyjnych. Po zbadaniu uczestników, okazało się, że u 657 osób zdiagnozowano stan depresyjny. Co ciekawe grupa ta spożywała w czasie badania więcej tłuszczów trans i tłuszczów Nasyconych niż osoby bez znaków choroby.

pap, ps

Czytaj także

Czytaj także