Na nerwicę - Coca-Cola

Na nerwicę - Coca-Cola

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. Wikipedia) 
"Coca - Cola. To jest to!" -  autorką tego znanego na całym świecie motta była Agnieszka Osiecka. Mimo światowej sławy napoju honorarium od producenta Coli wydającego miliony na kampanie reklamowe, pozwoliła poetce jedynie na zakup... maszyny do pisania.
Recepturę Coca-Coli, jako leku wspomagającego leczenie nerwic, opracował w 1886 r. aptekarz z Atlanty, John Pemberton. Choć dokładna formuła napoju jest owiana tajemnicą, to wiadomo, że głównym składnikiem klasycznej wersji tego napoju jest cukier. Jedna puszka Coli zawiera prawie 40 gram cukru, czyli około dwóch łyżeczek.

Swój charakterystyczny, ciemny kolor napój zawdzięcza przede wszystkim karmelowi, a na smak wpływa głównie kombinacja cukru oraz ekstraktów z wanilii, pomarańczy i cytryny. Aż do 1903 r. przeciętna szklanka Coca-Coli zawierała prawie 10 miligramów kokainy. Obecnie przy produkcji tego gazowanego płynu stosuje się liście koki pozbawione kokainy.

Informacje o rzekomym zgubnym wpływie Coli na zdrowie, obiegające świat co jakiś czas, jak dotąd nie zostały potwierdzone. Legendą podobno jest także stosowanie napoju przez amerykańskich policjantów do zmywania krwi z jezdni po wypadkach samochodowych.

Niedawno minęło 117 lat od sprzedaży pierwszej butelki Coca-Coli. Do Polski napój trafił 63 lata później i był początkowo dostępny wyłącznie w sklepach sprzedających za dewizy. Od 1991 roku łączne inwestycje firmy Coca-Cola Poland oraz jej autoryzowanych rozlewni wyniosły ponad 500 milionów dolarów.

jc, deser.pl