Jesteś w ciąży? Nie jedz niskotłuszczowych jogurtów

Jesteś w ciąży? Nie jedz niskotłuszczowych jogurtów

Dodano:   /  Zmieniono: 
sxc
Nowe badania dowodzą, że spożywanie niskotłuszczowych jogurtów podczas ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę i katar sienny.
Naukowcy przeanalizowali wpływ spożycia mleka i nabiału przez kobiety w ciąży na zdrowie ich dzieci. Badania wykazały, że picie mleka nie jest związane ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia astmy u dziecka. Stwierdzono jednak, że ryzyko to zwiększa się aż o 60 proc. w przypadku, gdy matka dziecka spożywała podczas ciąży raz dziennie owocowy jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.

- To pierwsze badanie, które łączy spożycie niskotłuszczowego jogurtu podczas ciąży ze wzrostem ryzyka zachorowania dziecka na astmę i katar sienny - mówi Ekaterina Maslova z Harvard School of Public Health. - To [zwiększenie ryzyka - przyp. red.] może mieć wiele przyczyn. Będziemy dalej badać, czy winę ponoszą składniki odżywcze zawarte w jogurtach, czy podobny styl życia i diety stosowane przez badanych.

Wyniki badań zostaną przedstawione 25 września w Amsterdamie na kongresie Europejskiego Towarzystwa Chorób Płuc (European Respiratory Society). Abstrakty prezentacji dostępne są w języku angielskim na stronie internetowej kongresu - http://www.erscongress2011.org/

sjk, "Medical News Today"