GIS: Mrożone brokuły wycofane z rynku. Mogą zagrażać zdrowiu

GIS: Mrożone brokuły wycofane z rynku. Mogą zagrażać zdrowiu

Mrożone brokuły, zdj. ilustracyjne
Mrożone brokuły, zdj. ilustracyjneŹródło:Fotolia / bravissimos
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu nadmiernej ilości pozostałości pestycydów w brokułach mrożonych firmy Saint Eloi. Producent zapewnił o wycofaniu produktu z rynku.

GIS poinformował o wykryciu nadmiernej ilości pozostałości pestycydów w brokułach mrożonych firmy Saint Eloi. Chodzi o partię produktu 4527040 2/1 z datą ważności „sierpień 2018” . Kontrola dotyczyła opakowań o wadze 450 gram. Wykryty poziom pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu przekracza najwyższy dopuszczalny poziom (NDP) określony dla tego typu produktów w przepisach prawa żywnościowego. Pestycydy stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a niekiedy i życia człowieka. Zgromadzone w organizmie pestycydy wywierają wpływ na procesy rakotwórcze (mogą je zapoczątkowywać lub nasilać), są neurotoksyczne, zaburzają regulacje hormonalną i enzymatyczną.

Po otrzymaniu informacji o wykrytym zagrożeniu firma Oerlemans Foods Polska Sp. z o.o. poinformowała o uruchomieniu procedury wycofania kwestionowanego produktu z rynku. Dodatkowo firma podjęła działania mające na celu identyfikację dostawców kwestionowanej partii. Zwiększono liczbę badanych prób surowca od poszczególnych dostawców na obecność pozostałości pestycydów. Wprowadzono ponadstandardowe kontrole na etapie pola (analizy w systemie kopertowym), skupu surowca i produkcji oraz zmieniono plan badań dla surowców.

Źródło: GIS