Dietetycy ostrzegają: Nadmierne spożycie pesto może zwiększyć ryzyko wielu schorzeń

Dietetycy ostrzegają: Nadmierne spożycie pesto może zwiększyć ryzyko wielu schorzeń

Pesto, zdjęcie ilustracyjne
Pesto, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / fot. fortyforks
Dietetycy ostrzegają, że popularny włoski sos pesto zawiera więcej soli niż hamburger. Nadmierne spożycie soli może mieć fatalne skutki dla naszego organizmu.

Pesto to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie był on przygotowywany z marmurowych moździerzach. W jego skład oprócz bazylii wchodzi: oliwa, parmezan lubi inny drobno starty ser, orzeszki piniowe oraz sól. Pesto jest stosowane do pieczywa, makaronu, sałat czy serów. Do tej pory uważano, że jest to jeden z najzdrowszych i najmniej tuczących sosów. Naukowcy obalili jednak ten mit.

Po przeanalizowaniu składu kilku rodzajów gotowego pesto, które jest oferowane w sklepach spożywczych, dietetycy odkryli, że zawiera ono bardzo dużo soli - blisko 1,5 grama. Dla porównania, hamburger z McDonalds'a zawiera tylko 1,2 grama soli. Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi spożycia poszczególnych składników odżywczych, dziecko w wieku do 6 lat powinno spożywać do 3 gramów soli dziennie, a więc niewielki słoiczek pesto to już połowa dziennego zapotrzebowania.

Autorzy kampanii Consensus Action on Salt and Health ostrzegają rodziców, którzy często kupują swoim dzieciom pesto jako zdrowszy zamiennik tuczących sosów. – Długotrwałe i nadmierne spożywanie produktów zwierających dużą ilość soli, a do takich można zaliczyć pesto, może zwiększyć ryzyko wielu schorzeń m.in. udaru mózgu czy zawału serca w późniejszym okresie życia. Może także doprowadzić do podniesienia ciśnienia krwi oraz cholesterolu – alarmują dietetycy.

Spośród wszystkich przebadanych gotowych produktów ani jeden nie zawierał obniżonej ilości soli. Specjalistka ds. zdrowego odżywiania Sarah Alderton powiedziała, że ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego, jak słone jest pesto i jak bardzo mogą zaszkodzić swojemu zdrowiu. – Oczywiście pesto w niewielkich ilościach nikomu nie zaszkodzi, jednak sugeruje przygotowanie sosu samodzielnie w domu. Wtedy będziemy mieć pewność, z jakich składników zostało wykonane. Będziemy mieć również wpływ na ilość soli dodanej do produktu – tłumaczyła specjalistka.

Źródło: BBC / The Telegraph