Co je cukrzyk?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wikipedia
Coraz więcej Polaków zagrożonych jest cukrzycą otyłą, czyli tzw. cukrzycą typu II. Choroba rozwija się długo i bezobjawowo. Kiedy się ujawni - nie można jej wyleczyć. Trzeba nauczyć się z nią żyć.
Cukrzyk musi zmienić swoją dietę - głównym celem jest unormowanie poziomu cukru do około 90-140 mg/dl, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu trójglicerydów. Osoby z cukrzycą powinny pamiętać o wyeliminowaniu z diety cukrów prostych i produktów o wysokim Indeksie Glikemicznym (IG) np. cukru, białego pieczywa, wielu owoców, słodkich napojów, słodyczy i białej mąki.

Cukrzyca nie oznacza jednak, że trzeba rezygnować z węglowodanów. Zawartość węglowodanów złożonych powinna obejmować 40-50 procent dziennego zapotrzebowania. Lekarze zalecają osobom z cukrzycą jedzenie produktów, które zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który pomaga w stabilizacji poziomu cukru po posiłku. Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać węglowodany w takich produktach jak chleb razowy, otręby, grube kasze, makaron ugotowany al dente i płatki owsiane. Pomimo ograniczeń dotyczących węglowodanów, należy pamiętać o unikaniu diet niskowęglowodanowych. Osoby chore na cukrzycę powinny dostarczać do organizmu około 140 g węglowodanów złożonych, dlatego należy unikać np. diety Atkinsa. 

Każdy cukrzyk powinien też znać termin "wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT)". 1 WBT określa 100 kcal z białek i tłuszczy. Obliczenie wymiennika nie należy do prostych, dlatego też należy korzystać ze specjalnych tabel, które są dostępnie w internecie bądź spytać o nie lekarza. Zawartość białka w diecie dla cukrzyków powinna zawierać 15-20 procent dziennie, a tłuszczu 30-35 procent. Osoby z cukrzycą powinny więc spożywać produkty o niższej zawartości tłuszczu i białek np: jogurt naturalny do 2 procent tłuszczu, pierś z kurczaka, maślanka, olej roślinny, migdały, mleko zawierające 1,5-2 procent tłuszczu i orzechy.

Osoby u których zdiagnozowano cukrzycę powinny skontaktować się z dietetykiem, który pomoże z dostosowaniem diety. Lekarze i dietetycy posiadają wiele tabel WW i WBT, które pomogą w wyborze produktów i poinformują o zawartości tłuszczu, białek czy cukrów w żywności. Pomogą również w utworzeniu listy dozwolonych i niedozwolonych produktów.

kpa, wp.pl