Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową

Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową

Dodano:   /  Zmieniono: 
Każdy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, zamieniając ser np. na tofu - przekonują naukowcy (fot. Joi Ito from Inbamura, Japan/Wikipedia)
Białko sojowe pomaga zmniejszyć zawartość "złego" cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom "dobrego" - przekonują naukowcy.
Z badań opublikowanych w European Journal of Clinical Nutrition wynika, że białko sojowe, inaczej niż to znajdujące się w produktach mlecznych, wpływa pozytywnie na profil lipidowy krwi zdrowego człowieka. Profil lipidowy to poziom naszego cholesterolu i trójglicerydów we krwi - jego badanie służy ocenie zagrożenia wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej czy zawału serca. Spożywanie produktów sojowych pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, który odkładając się na ścianach naczyń krwionośnych tworzy niebezpieczny tzw. "osad cholesterolowy". Jednocześnie, białko sojowe zwiększa poziom cholesterolu HDL, który osad cholesterolowy usuwa.

- Mamy epidemię choroby wieńcowej. Badania pokazują, że zmniejszenie stężenia lipidów we krwi obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób. To właśnie takie proste zmiany w sposobie życie, jak uwzględnienie białka sojowego w diecie, mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie - przekonuje dr Elaine Krul z instytutu żywieniowego Solae.

sjk, "Medicinal News Today"