Dieta na zdrowe stawy

Dieta na zdrowe stawy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Harcombe twierdzi, że jej dieta jest dobra na stawy (fot. Wikipedia)
Ruch bez bolących stawów? To możliwe. Miliony ludzi cierpiących na artretyzm ma lekarstwo w zasięgu ręki. Wystarczy nakładać na talerz odpowiednie produkty.
W Wielkiej Brytanii reumatoidalne zapalenie stawów to jedna z najpowszechniejszych przypadłości. Cierpi na nią około jednej piątej mieszkańców Wysp. Okazuje się jednak, że ból stawów może załagodzić zwykła zmiana diety.

– Aby schudnąć, wcale nie trzeba się głodzić, ani nawet odczuwać głodu. Nie musimy sami się karać. Wystarczy jeść wspaniałości, których dostarcza nam przyroda. Jedzmy jak najlepsze pokarmy – naturalne, nieprzetworzone – i cieszmy się rezultatami - zachęca Zoe Harcombe, dietetyczka i autorka książki "The Harcombe Diet for Men". Autorka opisuje doświadczenia swoje i męża, byłego zawodnika rugby. Problemy męża z bolącymi stawami zniknęły, gdy zrezygnował z jedzenia produktów zbożowych - twierdzi Harcombe.

Zrezygnować ze zbóż...

Tę zależność potwierdzają badania naukowe. W zbożach obecne są aminokwasy podobne do tkanek miękkich w stawach. Ta zbieżność może wprawić organizm w konfuzję. Jeśli ma się zatem problemy ze stawami, warto unikać produktów zawierających zboża, takich jak chleb, ryż, makaron czy płatki śniadaniowe.

Powstaje zatem pytanie: co spożywać? Podpowiadamy: oliwę z oliwek, bazylię, łososia, awokado. Można używać bazylii, a całość popić wodą, herbatą z pokrzywy lub... alkoholem.

...dla oliwy, awokado i łososia...

Oliwa z oliwek zapobiega rozwinięciu się reumatoidalnego zapalenia stawów, a kwasy tłuszczowe omega-9 oraz od antyoksydanty mogą łagodzić tę przypadłość. Należy koniecznie utrzymywać poziom żelaza na odpowiednim poziomie, gdyż anemia może być symptomem reumatoidalnego zapalenia stawów. Dlatego warto jeść łososia. Również czerwone mięso i warzywa o ciemnozielonych liściach są dobrym źródłem żelaza. Owoce awokado zawierają przeciwzapalne antyoksydanty, kluczowe kwasy tłuszczone i mogą sprzyjać odbudowie chrząstki.

Z przypraw warto używać bazylii, która zawiera lotny olej zwany eugenolem. Uważa się, że bazylia ma  właściwości przeciwzapalne podobne do aspiryny. Warto dodawać jej podarte listki do makaronów i sałatek.

...pokrzywy, wody i alkoholu

Co do picia? Herbata z pokrzywy. Sądzi się, że pokrzywa osłabia ból i  niesprawność u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Jej liście są bogate w witaminy i minerały zawierające naturalne substancje przeciwbólowe oraz mają właściwości przeciwzapalne. Opakowania tej herbaty w torebkach można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Woda: warto pić dużo płynów, aby utrzymać dobre nawodnienie i dopływ substancji odżywczych do stawów. Korzystnie działają także herbata i soki.

A dlaczego alkohol? Brytyjscy eksperci stwierdzili, że osoby, które regularnie wypijają kieliszek czegoś mocniejszego, są mniej podatne na  zapalenie stawów.

"The Sun", MW