Kto je długo, wolniej tyje

Kto je długo, wolniej tyje

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc)
- Czas przyswajania pokarmu ma wpływ na naszą wagę. Szybkie spożywanie posiłków sprzyja nadmiernemu tyciu - twierdzi portugalska uczona prof. Julia Galhardo.

Badaczka na podstawie serii doświadczeń na grupie ponad pół tysiąca brytyjskich dzieci i młodzieży z nadwagą wykazała, że długość konsumpcji posiłków ma decydujący wpływ na otyłość. Prof. Galhardo dowiodła, że  nadmierne przybieranie na wadze następuje zdecydowanie szybciej w  sytuacji spożywania potraw w okresie krótszym niż 30 minut. Badania przeprowadzone przez Portugalkę w szpitalu dziecięcym w  angielskim Bristol, realizowane były przez dwanaście miesięcy. Pierwsza z  dwóch grup poddanych doświadczeniu spożywała 300-350-gramowe obiady i  kolacje w tempie 12-15 minut. Druga nie posiadała żadnych ograniczeń czasowych.

- Badanie wykazało, że grupa niekontrolowana czasowo znacznie mniej przybrała na wadze w stosunku do osób zobowiązanych do szybkiego jedzenia posiłków. Wytłumaczenie jest proste: powolne jedzenie posiłków sprawia, że hormony regulujące poczucie głodu i sytości funkcjonują prawidłowo, ułatwiając komunikację pomiędzy układem pokarmowym a  mózgiem  - wyjaśniła prof. Galhardo.

Pierwotny cel doświadczeń portugalskiej badaczki sprowadzał się do badania hormonów odpowiedzialnych za nawyki żywieniowe. - Niezwykle ważne dla naszej wagi ciała są dwa hormony systemu trawiennego, cyrkulujące we krwi. Pierwszym z nich jest wydzielana przez żołądek grelina, która odpowiada za poczucie głodu. Drugi to tyrozyna, informująca o nasyceniu pokarmem. Produkowana jest ona w jelicie -  poinformowała portugalska uczona.

Za swoje odkrycie prof. Julia Galhardo otrzymała nagrodę Henninga Andersena za 2011 r. przyznawaną przez Europejskie Towarzystwo Endokrynologii Dziecięcej. - Mam nadzieję, że rezultaty mojego eksperymentu z Bristolu pomogą upowszechnić zasady prawidłowego odżywiania. Poza wolniejszym rytmem jedzenia wskazane jest również podawanie podczas każdego obiadu i  kolacji zupy z jarzynami oraz dania głównego - dodała Julia Galhardo.

eb, pap