Osoby, które decydują się na kurację odchudzającą, powinny zwiększyć ilość spożywanego białka - najlepiej zawartego w produktach mlecznych. Zawarty w nabiale wapń, witamina D i białko chronią kości osób cierpiących na nadwagę, które zdecydują się zrzucić kilka kilogramów.
W czasie badania przeprowadzonego na trzech grupach kobiet cierpiących na nadwagę lub otyłość, każdej z grup badawczych zaoferowano dietę o innym nasyceniu produktów mlecznych (dużym, średnim i małym). W czasie badania zmieniano też zawartość w diecie wapnia i witaminy D.
Co się okazało? Nabiał zawarty w diecie chronił odchudzające się kobiety przed przyspieszeniem utraty tkanki kostnej w związku ze stosowaną dietą. Nasycenie diety nabiałem pozwala też uniknąć w przyszłości osteoporozy.
Co się okazało? Nabiał zawarty w diecie chronił odchudzające się kobiety przed przyspieszeniem utraty tkanki kostnej w związku ze stosowaną dietą. Nasycenie diety nabiałem pozwala też uniknąć w przyszłości osteoporozy.
EurekAlert, arb