To już pewne - czerwone mięso uszkadza serce

To już pewne - czerwone mięso uszkadza serce

Dodano:   /  Zmieniono: 
Czerwone mięso jeść można, ale nie należy z jedzeniem go przesadzać... (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Czerwone mięso spożywane w dużych ilościach doprowadza do wydzielania się w jelitach szkodliwego gazu, który doprowadza do powstawania złogów tłuszczowych w żyłach i tętnicach, te z kolei mogą być odpowiedzialne za poważne choroby serca - ustalili amerykańscy naukowcy. O sprawie informuje BBC cytowane przez TVN Meteo.
Gaz niebezpieczny dla naszego serca ma powstawać w wyniku rozkładania w jelitach przez bakterię zawartej w czerwonym mięsie L-karnityny. W związku z tym dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 70 gramów czerwonego mięsa dziennie.

arb, TVN Meteo