Pułapki biurowego żywienia. Dietetyk radzi, jak ich uniknąć

Pułapki biurowego żywienia. Dietetyk radzi, jak ich uniknąć

Dodano: 

Jedz w ciągu dnia owoce i warzywa

W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety i wzmacniają odporność. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Owoce i warzywa to także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość z nich ma dużą zawartość wody.

„Owoce i warzywa powinniśmy niezwłocznie włączyć do codziennego jadłospisu, także przebywając w pracy. Mogą nam w tym również pomóc pracodawcy, oferując w ramach benefitu dostępność do owoców i warzyw zarówno w przestrzeni biurowej, jak również na home office, jeśli wciąż pracujemy z domu. Benefit owocowy pomaga skutecznie dokonywać lepszych odżywczo wyborów w ciągu dnia pracy i zjadać zdrowe przekąski w większych ilościach. Część pracodawców idzie o krok dalej i decyduje się zorganizować dla pracowników na przykład event z dietetykiem, na którym edukację można połączyć z degustacją zdrowych przekąsek” – wyjaśnia ekspertka.

Pij dostateczną ilość wody każdego dnia

Prawidłowe nawodnienie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, nie tylko latem. Zalecenia oscylują wokół 8 szklanek wody dziennie. Na tę ilość ma jednak wpływ wiele czynników, jak wiek, płeć, waga, aktywność fizyczna czy nasza dieta. Woda wspiera procesy metaboliczne, pomaga uregulować trawienie, łagodzi bóle głowy i poprawia stan skóry. W pracy czy nauce wspomaga także naszą koncentrację. Kiedy nasz organizm jest prawidłowo nawodniony, lepiej możemy skoncentrować się na zadaniach.

„Wiele osób pochłoniętych codziennymi obowiązkami zapomina o piciu wody. Regularne sięganie po wodę to zdrowy nawyk, o który warto zadbać przez cały rok. Na prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa też dieta. Spożywając regularnie odpowiednie ilości warzyw i owoców, możemy być pewni, że dbamy też o to, by oprócz witamin i substancji odżywczych, dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wody” – podpowiada Magdalena Kartasińska.

Jeśli podjadasz między posiłkami, wybieraj zdrowe przekąski

Większość z nas podjada między posiłkami, niestety często ze szkodą dla swojego organizmu, wybierając na przykład słodycze. Zła kompozycja posiłków lub ich nieregularne spożycie to częste przyczyny podjadania między posiłkami.

„Ważne jest, aby dobierać przekąski, które w dużej objętości mają mało kalorii np. warzywa lub owoce. Istnieje wówczas większa szansa, że się nimi najemy, a wahania glukozy we krwi będą prawidłowe i na tyle łagodne, że nie będą zagrażały efektywności pracy” – tłumaczy Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Wiele osób uważa, że zdrowo się odżywia, a w rzeczywistości ich dieta jest uboga pod kątem odżywczym. Wśród złych nawyków żywieniowych króluje: omijanie śniadań, duże ilości słodyczy, niski poziom nawodnienia oraz zbyt małe ilości owoców i warzyw. Nie tylko zagraża to naszemu zdrowiu, ale i obniża efektywność w pracy.

Czytaj też:
Mocny konkurent diety śródziemnomorskiej. Nowy najzdrowszy styl odżywiania?