Jak szybko rozprzestrzeniają się zarazki? Ten eksperyment daje do myślenia

Jak szybko rozprzestrzeniają się zarazki? Ten eksperyment daje do myślenia

Dodano: 
Restauracja, zdjęcie ilustracyjne
Restauracja, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / fot. Kwangmoo
Niewielka ilość farby fluorescencyjnej pokazała, jak szybko może rozprzestrzeniać się wirus. Być może ten eksperyment sprawi, że podwójnie zastanowimy się nad jedzeniem na mieście – nawet, gdy restauracje będą już otwarte.

Jak bezpieczne jest jedzenie w bufecie podczas pandemii koronawirusa? Jak bezpiecznie jest zjeść posiłek w dowolnej restauracji? To tylko kilka pytań, które zadają sobie miliony ludzi, gdy państwa powoli zaczynają się ponownie otwierać. Ale zanim dokonasz rezerwacji w ulubionym lokalu, obejrzyj eksperymentalny film, który ilustruje rozprzestrzenianie się zarazków.

Czy jedzenie w restauracjach jest bezpieczne?

NKH, japoński nadawca medialny, opublikował wideo pokazujące, jak szybko zarazki mogą rozprzestrzeniać się na stołówce. Jest to eksperyment przeprowadzony w świetle pandemii koronawirusa i ciągłych obaw związanych z ponownym otwarciem restauracji, gdy wirus wciąż się rozprzestrzenia. Eksperyment był dość prosty: jak wyjaśniono w tweecie poniżej, niewielka ilość farby fluorescencyjnej została nałożona na ręce jednej osoby, która następnie dołączyła do 10 innych osób, aby zjeść obiad w większym gronie podczas spotkania w bufecie. W ciągu 30 minut farba przeszła na każdą osobę w pokoju, a nawet na twarze trzech innych gości.

Nie ma wątpliwości, że samoobsługowe stołówki nie będą się otwierane jeszcze przez dłuższy czas. I chociaż wideo pokazuje niebezpieczeństwa rozprzestrzeniania się zarazków we wspólnym otoczeniu, nie trzeba wiele wyobraźni, aby pomyśleć, jak tradycyjne przygotowanie żywności w kuchni może być prostą metodą rozprzestrzeniania wirusa. Tym ważniejsze stają się odpowiednie środki ostrożności, których należy przestrzegać.

Czytaj także:
5 niezdrowych nawyków kulinarnych podczas pandemii koronawirusa. Lepiej z nich zrezygnuj

Opracowała:
Źródło: Eat This

Czytaj także

 0