Zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności, które musisz znać

Zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności, które musisz znać

Dodano: 
Żywność w plastiku
Żywność w plastiku Źródło: Shutterstock / Goncharov_Artem
Bezpieczne obchodzenie się z żywnością obejmuje m.in. mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku i jedzeniem go, dezynfekcję blatów kuchennych i szybkie chowanie do lodówki produktów, które wymagają niskiej temperatury. Co jeszcze możemy zrobić, aby zadbać o żywność?

Świat zmienia się każdego dnia poprzez pandemię koronawirusa, a częścią tego jest uważne przyglądanie się naszemu jedzeniu. Choć wiele zostało już o tym powiedziane, nie każdy pamięta o zasadach bezpieczeństwa. Wyruszenie do sklepu spożywczego wymaga więcej planowania i przygotowania, a sposób obchodzenia się z zakupionym jedzeniem ma obecnie ogromne znaczenie. Higiena żywności staje się tym bardziej istotna i ważna. Co dokładnie powinieneś robić? Amerykańska organizacja Food and Drug Administration (FDA) przychodzi z poradami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności.

FDA oferuje przydatne porady dotyczące bezpieczeństwa żywności, których potrzebujesz teraz, abyś był zdrowy. Bakterie takie jak E. coli, salmonella i toksyny botulistyczne mogą pojawić się w dowolnym miejscu, w dowolnym czasie, nawet gdy nie dzieje się żadna epidemia. Dlatego szczególnie ważne jest, aby zawsze ćwiczyć dobrą higienę w kuchni i budować nawyki bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, gotowaniem i przechowywaniem.

Przed jedzeniem oczyść żywność
FDA twierdzi, że najlepiej płukać świeże owoce i warzywa pod bieżącą wodą z kranu przed jedzeniem i szorować twarde produkty za pomocą szczotki do czyszczenia czystych produktów, jeśli taką posiadasz. Jeśli chodzi o konserwy, zawsze pamiętaj o czyszczeniu pokrywek przed otwarciem.

Zdezynfekuj blaty kuchenne.
Można powiedzieć, że blaty kuchenne to miejsce, w którym można znaleźć wszystko, co związane jest z jedzeniem. Ważną częścią dbania o bezpieczeństwo żywności jest utrzymywanie w czystości powierzchni, na których żywność ma kontakt. FDA sugeruje regularne czyszczenie i odkażanie blatów kuchennych za pomocą środka dezynfekującego lub poprzez utworzenie samodzielnego roztworu odkażającego. Pamiętaj, aby używać go tylko na ladach i nie czyścić nim produktów!

Uważaj na żywność łatwo psującą się
Jak zawsze ważne jest unikanie chorób przenoszonych przez żywność, ponieważ nie chcemy iść do szpitala po coś, czego można uniknąć, gdy lekarze skupiają się na zdrowiu i samopoczuciu pacjentów z COVID-19. Aby wyeliminować ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, FDA mówi, żeby podczas rozpakowywania artykułów spożywczych „schłodzić lub zamrozić mięso, drób, jajka, owoce morza i inne łatwo psujące się produkty – takie jak jagody, sałata, zioła i grzyby – w ciągu dwóch godziny zakupu ”.

Utrzymuj swoje ręce w czystości
To powinno być teraz podstawą. FDA zaleca mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund przed i po pracy z jedzeniem. Obejmuje to przygotowywanie, jak również samo jedzenie!

Gotuj żywność we właściwej temperaturze
Zawsze gotuj żywność w bezpiecznej temperaturze wewnętrznej, ponieważ pomaga to zniszczyć wszelkie szkodliwe bakterie. Użyj termometru żywności, aby dokładnie sprawdzić, czy mięso, drób, owoce morza i produkty jajeczne są dokładnie ugotowane przed jedzeniem.
Czytaj też:
Jak szybko rozprzestrzeniają się zarazki? Ten eksperyment daje do myślenia

Opracowała:
Źródło: Eat This