Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?

Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?

Dodano: 
Mojito
MojitoŹródło:Pexels / Picography
Drinki na imprezie, kieliszek wina po ciężkim dniu – któż z nas tego nie lubi? Ale, biorąc pod uwagę metody wytwarzania alkoholi, weganie mogą mieć dylemat, czy nawet okazjonalne picie nie zaburzy ich diety pozbawionej produktów odzwierzęcych. Jaka jest prawda?

Wśród napojów alkoholowych znajdą się wegańskie ale z pewnością nie są to wszystkie z nich. Produkty pochodzenia zwierzęcego można stosować podczas przetwarzania lub jako składniki samego napoju. Na przykład produkty pochodzenia zwierzęcego są często stosowane jako środki klarujące, które są substancjami, które pomagają odfiltrować zanieczyszczenia oraz poprawić smak i aromat napojów alkoholowych.

Oto niektóre typowe niewegańskie składniki i środki klarujące stosowane w alkoholach:

  • Mleko i śmietana. Te produkty mleczne są czasami dodawane do piwa i likierów, aby nadać kremowy, bogaty smak. Są również używane w wielu koktajlach i napojach mieszanych.
  • Serwatka, kazeina i laktoza. Te produkty uboczne produkcji mleka są czasami stosowane jako składniki lub środki klarujące.
  • Miód. Jest fermentowany do produkcji miodu pitnego i stosowany jako słodzik w innych napojach alkoholowych.
  • Jajka. Białko jaja, znane również jako albumina, jest często stosowane jako środek klarujący w winie. Jajka są również dodawane do niektórych koktajli.
  • Klej rybi. Ten popularny środek klarujący pochodzi z pęcherzy rybnych.
  • Żelatyna. Jest używana nie tylko do wyrobu galaretki, budyniu i sosów, ale także powszechnie służy jako środek klarujący. W szczególności pochodzi ze skóry zwierząt, kości i chrząstki.
  • Koszenila i karmin. Karmin, czerwony barwnik wykonany z łuszczących się owadów zwanych koszenili, jest dodawany do niektórych napojów alkoholowych w celu uzyskania koloru.
  • Chityna. Jest włóknem stosowanym jako środek klarujący. Pochodzą z owadów lub skorupiaków.

Czytaj też:
Czy alkohol sprzyja tyciu?

Wegańskie piwa

Cztery główne składniki piwa to woda, ziarno jak jęczmień lub pszenica, drożdże i chmiel – kwiat, który nadaje piwu charakterystyczny, gorzki smak. Drożdże fermentują i trawią cukier z ziarna, aby wyprodukować alkohol. Wszystkie te składniki są wegańskie. Jednak niektóre browary dodają niewegańskie składniki, aby rozjaśnić piwo lub nadać mu określony smak.

W wegańskich piwach nie stosuje się produktów pochodzenia zwierzęcego ani owadziego w żadnym momencie podczas warzenia. Większość komercyjnych piw z uznanych browarów jest wegańskich. Browary rzemieślnicze mogą umieszczać status „wegański” na etykiecie produktu, na co wskazuje tekst lub wegański znak towarowy. Jeśli masz ulubiony browar rzemieślniczy, sprawdź, czy jego piwa są wegańskie.

Piwa niewegańskie

Każde piwo warzone ze składników pochodzących od zwierząt lub owadów nie jest wegańskie. Składniki takie jak karuk i żelatyna mogą być stosowane jako środki klarujące, podczas gdy serwatka, laktoza i miód są czasami dodawane jako składniki. Określenie, kiedy takie składniki są stosowane, może być trudne, ponieważ nie zawsze są one wymienione na etykiecie. Co więcej, niektóre firmy produkują zarówno wegańskie, jak i niewegańskie napoje.

Niektóre browary używają miodu dla zwiększenia słodyczy i smaku. Każde piwo z „miodem” w nazwie prawdopodobnie nie jest wegańskie. Stout mleczny ponadto zazwyczaj zawiera serwatkę lub laktozę.

Czytaj też:
Czy piwo zawiera gluten?

Wegańskie wino

Wino wytwarzane jest z winogron, które są kruszone i fermentowane z wytworzeniem alkoholu. Po sfermentowaniu soku można dodać środki klarujące w celu usunięcia niepożądanych substancji, takich jak gorzkie związki roślinne zwane garbnikami. W przypadku stosowania środków klarujących pochodzenia zwierzęcego wina nie można uznać za wegańskie.

Na rynku jest wiele win wegańskich. Wina wegańskie wykorzystują gliniane środki klarujące, takie jak bentonit lub białka pochodzące z pszenicy, kukurydzy, roślin strączkowych, ziemniaków lub innych roślin. Należy pamiętać, że niektóre winnice produkują zarówno wina wegańskie i niewegańskie.

Wino niewegańskie

Niektóre wytwórnie win mogą wykorzystywać produkty takie jak karuk, żelatyna, albumina i kazeina. Karmin, czerwony barwnik wytworzony z owadów zwanych koszenili, może być również dodany jako barwnik. Z wyjątkiem karminów i koszenili, wytwórnie win nie zawsze muszą wymieniać składniki – w tym środki klarujące – na etykiecie.

Przewodnik po wegańskich alkoholach

W przeciwieństwie do piwa i wina, inne alkohole wykorzystują proces zwany destylacją, w którym alkohol jest skoncentrowany ze składników fermentowanych.

Wegański alkohol jest stosunkowo łatwy do znalezienia. Niepoprawione wersje następujących napojów spirytusowych są zwykle wolne od składników pochodzenia zwierzęcego, w tym podczas przetwarzania i są to:

  • brandy
  • gin
  • tequila
  • rum
  • wódka
  • whisky.

Istnieją jednak wyjątki w każdej kategorii. To, czy dany alkohol jest wegański, ostatecznie zależy od producenta. Aromatyzowane napoje alkoholowe i kordiały mogą zawierać składniki niewegańskie, takie jak mleko, śmietana i miód.

Czytaj też:
Czy wino może się zepsuć?