7 błędów, które rujnują twoje grillowanie

7 błędów, które rujnują twoje grillowanie

Dodano: 
Grill
Grill Źródło:Fotolia / bernardbodo
Większość z nas uwielbia potrawy z grilla, ale przygotowanie ich samemu jest nie lada wyzwaniem. Istnieje mnóstwo błędów, które można wtedy popełnić. Potrawy z grilla mogą być dobrą alternatywą dla tradycyjnych dań, pod warunkiem jednak, że grillujemy zdrowo i bezpiecznie.

Większość z nas ma grille – ale czy większość z nas wie, jak je właściwie wykorzystać? Cóż, prawdopodobnie nie, i istnieje duże ryzyko, że ​​często mimowolnie popełniamy częste błędy grillowania, przynajmniej według ekspertów kulinarnych. Niezależnie od tego, czy chodzi o przygotowywanie potraw z grilla, wybór narzędzi, strategie bezpieczeństwa czy czyszczenie grilla, należy jak najszybciej zaniechać błędy z rutynowego grillowania.

Jakich błędów unikać podczas grillowania?

Grillowanie na brudnych rusztach
Brudne kratki mogą nie tylko nadawać posmak potrawom, ale także zwiększać ryzyko przyczepienia się zanieczyszczeń. Ułatw sobie czyszczenie przed grillowaniem, sprzątając zawsze po grillowaniu. Po zgaszeniu płomienia, ale zanim ruszty całkowicie ostygną, użyj szczotki do grillowania, aby usunąć wszelkie cząstki z rusztów. Oczyść je mydłem i wodą, opłukaj, pozostaw do wyschnięcia, a następnie bezpiecznie przechowuj po całkowitym ostygnięciu.

Pominięcie odpowiednich przygotowań
Oto o musisz zrobić, zanim wrzucisz mięso na grilla: - Wyjmij mięso z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem, aby umożliwić mu zbliżenie się do temperatury pokojowej. -Wstępnie ugotuj warzywa, takie jak ziemniaki, buraki, marchew i koper włoski. - Posól potrawy przed grillowaniem.

Zgadywanie, czy mięso jest już dobre
Do grillowania mięsa używaj termometru kuchennego. Jest to niezawodny sposób na uniknięcie niedopieczenia i zbyt mocnego upieczenia białek (często powoduje wysuszenie chudych białek, takich jak piersi z kurczaka i kotlety wieprzowe). Korzystając z termometru do mięsa, należy wyczyścić go między użyciami, jeśli mięso nie osiągnęło bezpiecznej temperatury wewnętrznej.

Zbyt szybkie dodawanie jedzenia po rozpaleniu
Dokładnie rozgrzej grill. Pozwól, aby grill węglowy stał pod przykryciem 5 minut po dodaniu węgla. Pilnuj, aby pojawił się duży ogień przed dodaniem jedzenia. Jeśli grill nie jest gorący, jedzenie może do niego przylgnąć.

Grillowanie kotletów w całości
Ponacinaj kotlety, zanim dodasz je na grilla – ale tylko trochę. Kotlety wieprzowe –  zwłaszcza kotlety o grubości kilku centymetrów lub cieńsze – mają tendencję do zwijania się. Pod wpływem wysokiej temperatury grilla pierścień tłuszczu i tkanki łącznej otaczający zewnętrzną ściankę zaciska się, powodując zwijanie się. Aby temu zapobiec, przed grillowaniem przetnij kilka szczelin przez tłuszcz i tkankę łączną na każdym kotlecie.

Mieszanie surowych mięs
Podobnie jak w kuchni, kroki bezpieczeństwa żywności są ważne podczas gotowania na zewnątrz. Gdy przenosisz niegotowane mięso na grill, zabierz ze sobą czysty talerz, aby zdjąć z niego ugotowane jedzenie. Upewnij się, że używasz jednego narzędzia do surowego mięsa, a drugiego do gotowanego mięsa. Zachowaj ostrożność, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego podczas grillowania surowego mięsa.

Bezpiecznie przechowuj grilla
Po ugotowaniu, oczyszczeniu i schłodzeniu grilla przechowuj go bezpiecznie. Zbiorniki propanu nigdy nie powinny być przechowywane w zamkniętej przestrzeni, ponieważ mogą przeciekać. Jeśli masz osłoniętą werandę, byłoby to idealne miejsce. Jeśli nie, można je pozostawić na zewnątrz. Nie przykrywaj pod plandeką i nie zostawiaj ich na trawie, ponieważ może to prowadzić do gromadzenia się rdzy, co powoduje wyciek.

Gdzie grillować?

Grillowania na balkonach czy tarasach ogólnopolskie prawo nie zabrania. Niestety, zakazuje tego większość regulaminów wspólnot mieszkaniowych i spółdzielni. Zostają nam więc grille elektryczne, które nie dymią i nie pozostawiają specyficznego zapachu. Nie będą więc przeszkadzać sąsiadom. Dodatkowo, w razie niesprzyjającej aury, można je rozstawić w domu.

Czytaj też:
Które jedzenie z grilla jest zdrowe? Zobacz, co mówi na ten temat dietetyk