Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Dodano: 
Arbuz
Arbuz / Źródło: Fotolia / Maresol
Lato w pełni, temperatury dają się we znaki. A nic tak nie orzeźwia, jak soczysty arbuz wyjęty prosto z lodówki. Jaki owoc wybrać i na co zwracać uwagę?

Słodki, czerwony i przepysznie soczysty arbuz to popularny wśród wielu osób – także będących na diecie odchudzającej – a ponadto bogaty w składniki odżywcze owoc, który stanowi orzeźwiającą i niskokaloryczną przekąskę.

Po tym, jak dojrzeje, arbuz stanowi doskonałe źródło naturalnych przeciwutleniaczy, w tym likopenu, co wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak ochrona przed chorobami serca, cukrzycą i niektórymi rodzajami raka. Dlatego też warto dokładnie zapoznać się z tym, co chcemy kupić, aby dostać możliwie najlepszy egzemplarz – w końcu chodzi nie tylko o słodki smak, ale również o walory zdrowotne.

Chociaż najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy arbuz jest dojrzały, jest posmakowanie lub sprawdzenie pod kątem czerwonego miąższu, jest to jednak na ogół możliwe tylko po jego zakupie. Jeśli nie chcesz kupować produktów uprzednio pociętych, wybór słodkiego i soczystego arbuza na podstawie jego wyglądu może być nie lada wyzwaniem.

Poniżej znajdziesz 6 wskazówek, które pomogą ci zabrać do domu najlepszego arbuza.

Czytaj także:
Ten owoc może osłabić działanie leków na nadciśnienie, cholesterol i erekcję
Czytaj także:
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Czytaj także:
9 korzyści zdrowotnych jedzenia pomelo. Czy pozwala schudnąć?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0