Co dzieje się z twoim ciałem, kiedy jesz hot dogi?

Co dzieje się z twoim ciałem, kiedy jesz hot dogi?

Dodano: 
Hot Dog
Hot Dog Źródło:Fotolia / k2photostudio
Hot dog jest jednym z najczęściej sprzedawanych fast foodów w kraju. Również jego wegańskie odpowiedniki stają się coraz bardziej popularne. Jakie skutki dla organizmu niosą hot dogi?

Hot dogi są robione zazwyczaj z mielonej wołowiny lub wieprzowiny w postaci parówek. W dzisiejszych czasach można również znaleźć hot dogi z indyka, soi, kurczaka i innych produktów. Jeśli chodzi o przygotowanie, zwykle ludzie kładą parówki w bułce i pokrywają je przyprawami, takimi jak keczup, musztarda lub suszona cebulka. Jak całe to mięso i te dodatki wpłyną na twoje zdrowie?

Skutki uboczne jedzenia hot dogów:

  • Jeden klasyczny hot dog dostarcza około 5,1 g białka. Ten makroskładnik pomaga w odbudowie i budowie nowych tkanek organizmu. Jednak hot dogi zawierają konserwanty zwane azotynami i azotanami, które są dodawane, aby wydłużyć okres trwałości i zminimalizować wzrost bakterii. Azotyny są również odpowiedzialne za nadanie hot-dogom jasnoczerwonego koloru. Problem polega na tym, że istnieje możliwy związek między spożywaniem azotynów a rakiem. Jeśli naprawdę chcesz jeść hot dogi, upewnij się, które nie zawierają azotanów i azotanów.
  • Przetworzone mięso ma szczególnie wysoką zawartość tłuszczów nasyconych zatykających tętnice, które są związane z chorobami serca. Jeden klasyczny hot dog zawiera około 150 kalorii, 13,5 gramów tłuszczu i 5,3 gramów tłuszczów nasyconych. To 26 proc. zalecanego dziennego maksimum dla tłuszczów nasyconych. Jeśli więc lubisz jeść hot dogi, zjedz nie więcej niż dwa lub trzy jednego dnia.
  • Hot dogi można zaliczyć do pokarmów o najwyższej zawartości sodu: jeden hot dog zapewnia 21 proc. zalecanego dziennego maksimum sodu. Chociaż twoje ciało potrzebuje tylko niewielkiej ilości sodu do prawidłowego funkcjonowania, zbyt duża ilość może być szkodliwe dla zdrowia. Zgodnie z wytycznymi dietetycznymi na lata 2015–2020 przedawkowanie sodu może zwiększyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, które jest główną przyczyną udaru mózgu i chorób serca.

Czytaj też:
Kebab, hamburger, hot dog, czyli co Polak jada poza domem