Ta azjatycka herbata ma wiele korzyści zdrowotnych. Nie pij jej, jeśli jednak masz uczulenie na gluten

Ta azjatycka herbata ma wiele korzyści zdrowotnych. Nie pij jej, jeśli jednak masz uczulenie na gluten

Dodano: 
kobieta herbata fot. fotolia.pl
Herbata jęczmienna to popularny napój wschodnioazjatycki wytwarzany z prażonego jęczmienia. Występuje powszechnie w Japonii, Korei Południowej, Tajwanie i Chinach. W tradycyjnej medycynie chińskiej herbata jęczmienna jest czasami stosowana w leczeniu biegunki, zmęczenia i stanów zapalnych.

Jęczmień to ziarno zawierające gluten. Jest używane jak wiele innych zbóż – mielone do produkcji mąki, gotowane w całości lub dodawane do zup i gulaszu. Służy również do robienia herbaty.

Herbata jęczmienna

Herbata jęczmienna jest najczęściej wytwarzana przez moczenie prażonych ziaren jęczmienia w gorącej wodzie, chociaż w krajach Azji Wschodniej łatwo dostępne są również gotowe torebki herbaty zawierające mielony prażony jęczmień. Cały jęczmień jest bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały żelazo, cynk i mangan, ale nie jest jasne, ile z tych składników odżywczych przechodzi do herbaty jęczmiennej podczas procesu namaczania.

Tradycyjnie herbata jęczmienna nie jest słodzona, chociaż można dodać mleko lub śmietanę. Jednak dzisiaj można znaleźć słodzone produkty z herbaty jęczmiennej w butelkach w krajach azjatyckich.

Korzyści z picia herbaty jęczmiennej

  • Niska zawartość kalorii

Herbata jęczmienna jest zasadniczo wolna od kalorii. W zależności od mocy naparu może zawierać śladowe ilości kalorii i węglowodanów, ale nie na tyle, aby znacząco wpłynąć na dzienne spożycie. W związku z tym jest to zdrowa i aromatyczna alternatywa dla wody, zwłaszcza jeśli próbujesz schudnąć – pod warunkiem, że pijesz ją bez dodatku mleka, śmietanki ani substancji słodzących.

  • Bogata w przeciwutleniacze

Herbata jęczmienna jest bogata w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to związki roślinne, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Wolne rodniki mogą powodować stany zapalne i promować dysfunkcje komórkowe, jeśli nagromadzą się w organizmie.

W herbacie jęczmiennej zidentyfikowano kilka przeciwutleniaczy, w tym kwasy chlorogenowy i wanilinowy, które mogą wspomagać kontrolę wagi poprzez zwiększenie ilości tłuszczu spalanego przez organizm w spoczynku. Te przeciwutleniacze mają również działanie przeciwzapalne. Herbata jęczmienna jest również źródłem kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, który może poprawić zdrowie serca, ciśnienie krwi i zdrowie mózgu.

  • Może mieć właściwości przeciwnowotworowe

Będąc bogatym w przeciwutleniacze ziarnem, jęczmień potencjalnie zapewnia korzyści w profilaktyce raka. W jednym badaniu dotyczącym regionalnej uprawy jęczmienia i śmiertelności z powodu raka w Chinach zaobserwowano, że im niższa uprawa i spożycie jęczmienia, tym wyższa śmiertelność z powodu raka. Nie musi to jednak oznaczać, że przyczyną raka jest mniejsze spożycie jęczmienia. Ostatecznie potrzeba więcej badań na ludziach dotyczących potencjalnych korzyści przeciwnowotworowych herbaty jęczmiennej.

Uwaga: Herbata jęczmienna może zawierać niewielkie ilości akryloamidu, potencjalnie rakotwórczego składnika przeciwodżywczego. Nie jest również odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej lub bezzbożowej.

Czytaj też:
Te napoje pozwolą ci szybko zasnąć. Będą idealne na jesienne wieczory