Czy używanie drewnianych łyżek w kuchni jest bezpieczne? Odpowiedź nie jest taka oczywista

Czy używanie drewnianych łyżek w kuchni jest bezpieczne? Odpowiedź nie jest taka oczywista

Dodano: 
Łyżki drewniane
Łyżki drewniane / Źródło: Pexels / Miguel Á. Padriñán
Chochla, warząchew, drewniana łyżka... Jakkolwiek by jej nie nazwać, nie rysuje nieprzywierających powierzchni ani nie topi się w gorących sosach. Ale czy mimo to stanowi zagrożenie dla zdrowia? Sprawdźmy to.

Odwiedź dowolny sklep z artykułami kuchennymi, a znajdziesz niezliczone możliwości, dzięki którym możesz wymieszać swoje potrawy. Plastik, stal nierdzewna, drewno, silikon, nylon – masz tyle opcji, ile tylko chcesz. Jednak tak naprawdę potrzebujesz tylko jednej: drewnianej łyżki.

Czytaj też:
Odchudzanie – jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić

Co jest takiego wspaniałego w drewnianych łyżkach?

Drewniane łyżki są lepsze od tych wykonanych z innych materiałów z pięciu głównych powodów:

1. Nie porysują powierzchni z nieprzywierających materiałów ani nie pozostawiają rys na delikatnych miedzianych patelniach. Jest to szczególnie ważne w przypadku dań wymagających intensywnego mieszania, takich jak risotto.

2. Są „ciepłe”. Drewniane łyżki włożone do dania o wysokiej temperaturze lub innego przepisu wrażliwego na temperaturę nie powodują „szoku” temperaturowego dań. Nie przewodzą też prądu, co oznacza, że nie wyciągają ciepła z naczynia i nie poparzą dłoni.

3. Są wystarczająco mocne, aby mieszać gęste, lepkie gulasze lub ciasta, i wytrzymują nacisk zeskrobywania przypalonych kawałków z dna patelni.

4. Są odporne na ciepło. Nie topią się w gorących syropach ani po oparciu o gorącą patelnię lub płytę kuchenki. Nie oznacza to oczywiście, że się nie spalą, ale nawet drewniane łyżki z przypalonymi końcówkami są przydatne. Nie uwalniają również chemikaliów, gdy są używane w gorących naczyniach, jak to możliwe w przypadku niektórych tworzyw sztucznych.

5. Są bezpieczne przy kontakcie z żywnością. Niektóre metalowe przybory mogą reagować z kwaśnymi potrawami, takimi jak sosy pomidorowe i twaróg. Drewniane łyżki nie wpłyną na smak potraw i jest mało prawdopodobne, że będą one również wchłaniały smaki.

Czy drewniane łyżki są higieniczne?

Drewniane łyżki były używane od dziesięcioleci, a nawet stuleci. Zaczęły tracić dobrą reputację w latach 90. przebiegających pod znakiem fobii bakteryjnej i zostały zastąpione tańszymi tworzywami sztucznymi i twardszą stalą nierdzewną. Jednak badania sugerują, że drewniane łyżki są bezpieczne w kuchni.

Tak, drewno jest porowate i może wchłaniać płyny i oleje z gotowanej żywności. Jednak jedno badanie wykazało, że te płyny i wszelkie ukryte w nich bakterie nie wracają na powierzchnię, gdy dostaną się do komórek drewna. Te bakterie również nie rozmnażają się i ostatecznie umierają.

Najlepszym sposobem na usunięcie bakterii z powierzchni łyżki – drewnianej lub innej – jest umycie jej po gotowaniu w gorącej wodzie z mydłem. Wszystko na zewnątrz łyżki zostanie spłukane.

Jednak nawet wielkie rzeczy wiążą się z pewnymi zastrzeżeniami: drewniane łyżki są trwałe, ale mogą pęknąć, zwłaszcza jeśli używasz ich wielokrotnie w bardzo gorących naczyniach lub myjesz je w zmywarce. Cykl suszenia jest szczególnie niebezpieczny dla drewnianych łyżek.

Jedzenie może utknąć w tych pęknięciach i szczelinach, co może prowadzić do rozwoju bakterii, których nie można łatwo zmyć ani wyczyścić. Jeśli twoje łyżki zaczną wykazywać te oznaki uszkodzeń, lepiej je wyrzucić i kupić nowe.

Czytaj też:
Masz w domu głównie ziemniaki? Wyczaruj z nich pyszną zupę

Jak dbać o drewniane łyżki?

Jeśli zdecydujesz się powitać drewniane łyżki w swojej kolekcji przyborów, upewnij się, że kupujesz twarde drewniane łyżki. Poszukaj tych wykonanych z drewna klonowego, oliwnego lub orzechowego. Łyżeczki sosnowe są niedrogie, ale są miękkie i mogą wchłonąć więcej soków i olejów. Renesans wyrabiania łyżek ma dziś miejsce wśród wielu stolarzy, więc sprawdź na lokalnym rynku piękne ręcznie robione opcje.

Używając łyżek w trakcie gotowania, chroń je przed uszkodzeniem w zmywarce, myjąc je ręcznie gorącą wodą i łagodnym detergentem. Pozostaw je do wyschnięcia na powietrzu, aby zapobiec zakażeniu ich zarazkami z ręcznika do rąk.

Kupując wysokiej jakości drewniane łyżki, powinieneś je chronić, bo mogą stać się pamiątkami rodzinnymi. Kiedy zaczną wyglądać na wyschnięte, przetrzyj łyżkę mineralnym olejem spożywczym. Możesz je kupić w sklepach z artykułami kuchennymi lub domowymi. Upewnij się, że kupujesz taki, który jest przeznaczony do drewna. Poczekaj, aż łyżka stwardnieje i wchłonie olej na noc, a następnie zetrzyj nadmiar i umyj wodą z mydłem przed ponownym użyciem.

Na koniec, jeśli nie możesz zmusić się do używania drewnianych łyżek, pomimo zapewnienia, że jest to całkowicie bezpieczne, silikonowe przybory są też świetną opcją. Podobnie jak drewniane łyżki są wystarczająco mocne do grubych naczyń, nie przewodzą ciepła ani nie zmieniają temperatury składników, nie rysują powierzchni, są odporne na topienie i nie wchłaniają smaków. Jednak silikon nie jest tak mocny jak drewno, więc może nie działać tak dobrze w zadaniach takich jak skrobanie z dna patelni.

Czytaj też:
Nie wytrwałeś w zdrowym trybie życia? Oto 5 sposobów, by do niego powrócić

Źródło: myrecipes.com
 0

Czytaj także