9 osób zmarło po zjedzeniu makaronu przechowywanego w zamrażarce

9 osób zmarło po zjedzeniu makaronu przechowywanego w zamrażarce

Dodano: 
Makaron na widelcu
Makaron na widelcu / Źródło: Unsplash / Mae Mu
Według chińskich władz dziewięciu członków tej samej rodziny zmarło po zjedzeniu zepsutego makaronu. Był przechowywany w zamrażarce przez prawie rok.

Chińska rodzina mieszkająca w północno-wschodniej prowincji Heilongjiang zjadła na śniadanie domowy makaron kukurydziany. Rzecz działa się na początku października. Taki makaron, wytwarzany ze sfermentowanej mąki kukurydzianej, jest popularnym produktem w tym regionie.

Czytaj też:
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne

Kilka godzin do tragedii

Raport mówi, że parę godzin po zjedzeniu makaronu członkowie rodziny zaczęli źle się czuć. Ośmioro z nich zmarło do 11 października, a dziewiąty członek był hospitalizowany, ale ostatecznie zmarł kilka dni później.

Przyczyną ich śmierci było zatrucie kwasem bongkrekowym, toksycznym wobec układu oddechowego. Substancję wykryto w makaronie, który był mrożony przez kilka miesięcy.

Czytaj też:
Jak długo można przechowywać resztki? Odpowiedź nie jest oczywista

Kwas bongkrekowy – co to jest?

Gao Fei, dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności w Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Heilongjiang, powiedział, że ta toksyczna substancja często może być śmiertelna.

– Może powodować poważne uszkodzenia wielu narządów ludzkich, w tym wątroby, nerek, serca i mózgu – poinformował Gao. – Obecnie nie istnieje konkretne antidotum przeciwko działaniu kwasu. Po zatruciu śmiertelność może sięgać od 40 do 100 procent.

Państwowa Komisja Zdrowia wydała ostrzeżenie, aby unikać robienia i spożywania żywności ze sfermentowanym ryżem i mąką.

– Używanie świeżych i nienaruszonych materiałów spożywczych oraz częste wymiany wody podczas przygotowywania żywności to czynniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zakażenia, ale ze względów bezpieczeństwa najlepiej unikać przygotowywania i spożywania żywności wykonanej wyłącznie ze sfermentowanego zboża – powiedział doradca.

Czytaj też:
Co musisz wiedzieć o przechowywaniu żywności w zamrażarce?

Źródło: nypost.com
 0

Czytaj także