Mycie owoców i warzyw może przysporzyć kłopotów. Oto, jak robić to bezpiecznie

Mycie owoców i warzyw może przysporzyć kłopotów. Oto, jak robić to bezpiecznie

Dodano: 
Owoce
Owoce Źródło:Pexels / Any Lane
Przechowywanie, mycie i przygotowywanie do spożycia owoców i warzyw w celu zapobiegania zatruciom pokarmowym, w tym E. coli, to ważne aspekty, o których powinniśmy pamiętać w kuchni. Zostań z nami, by dowiedzieć się, jak robić to wszystko bezpiecznie – i dlaczego warto.

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, jak ważne jest bezpieczne obchodzenie się z mięsem, ale podobna część społeczeństwa uważa, że ryzyko zatrucia pokarmowego warzywami jest niskie. A to nie jest prawdą.

Światowe media zwróciły szczególną uwagę na to ryzyko podczas wybuchu epidemii Escherichia coli (E. coli) w Wielkiej Brytanii w 2011 roku. Uważa się, że przyczyną wybuchu epidemii, która obejmowała 250 przypadków infekcji E. coli, była gleba przyklejona do porów i ziemniaków.

Jak należy myć owoce i warzywa?

Mycie pomoże usunąć z powierzchni owoców i warzyw bakterie, w tym E. coli.

Większość bakterii faktycznie może znajdować się w glebie przyczepionej do produktu. Dlatego szczególnie ważne jest mycie owoców i warzyw w celu usunięcia wszelkich zabrudzeń.

Myj warzywa pod bieżącą wodą i pocieraj je. Najpierw zacznij od najmniej zabrudzonych egzemplarzy i każdy z nich wypłucz później jeszcze raz.

Zawsze zaleca się umycie wszystkich owoców i warzyw przed ich spożyciem, aby mieć pewność, że są czyste i aby móc usunąć bakterie z zewnątrz. Obieranie lub gotowanie owoców i warzyw może również pomóc usunąć bakterie.

Przechowywanie i obróbka. O czym warto pamiętać?

Zawsze dokładnie myj ręce przed i po kontakcie z surową żywnością, w tym warzywami. Surową żywność, czyli również warzywa, przechowuj w oddzieleniu od żywności gotowej do spożycia.

Używaj różnych desek do krojenia, noży i przyborów kuchennych do przygotowywania surowych i gotowych do spożycia potraw lub dokładnie myj przedmioty między użyciami.

Sprawdzaj etykiety, chyba że na opakowaniu z warzywami znajduje się napis „gotowe do spożycia”.

Jak mogę uniknąć zakażenia krzyżowego?

Aby zapobiec zakażeniu krzyżowemu:

  • zawsze myj ręce po kontakcie z surową żywnością
  • przechowuj oddzielnie surową i gotową do spożycia żywność
  • przechowuj surowe mięso w zamykanych pojemnikach na dnie lodówki, aby mioglobina wytrącająca się z mięsa nie kapała na inne produkty
  • używaj innej deski do krojenia surowej i gotowej do spożycia żywności lub myj ją dokładnie między przygotowywaniem różnych rodzajów żywności
  • dokładnie wyczyść noże i inne przybory po użyciu ich z surową żywnością
  • nie myj surowego mięsa ani drobiu: wszelkie szkodliwe bakterie zostaną zabite podczas dokładnego gotowania, a mycie może spowodować rozpryskiwanie szkodliwych bakterii po kuchni.

Jak bakterie dostają się do warzyw?

Bakterie mogą dostać się do owoców i warzyw na kilka sposobów. Mogą być obecne w wodzie używanej do nawadniania, nawozach organicznych lub odchodach ptaków i innych zwierząt wychodzących na pola.

Czy osoby podatne na infekcje mogą mieć do czynienia z surowymi warzywami?

Nic nie wskazuje na to, by warzywa były stale zanieczyszczane bakteriami E. coli lub innymi szkodliwymi bakteriami.

Osoby podatne na infekcje, m.in. kobiety w ciąży, osoby starsze lub osoby z osłabionym układem odpornościowym, powinny dokładnie przestrzegać wytycznych dotyczących obróbki i higieny przygotowywania potraw. Nie ma potrzeby, aby unikały przygotowywania takich potraw.

Należy zachęcać dzieci, aby myły ręce zawsze po obróbce warzyw w ramach przygotowywania posiłków, robienia zakupów lub jeśli pomagały rodzicom w ogrodzie.

Jak obchodzić się z warzywami podczas zakupów?

Ryzyko infekcji poprzez warzywa sprzedawane luzem jest niewielkie, o ile przestrzegane są dobre praktyki higieniczne.

Mycie rąk po kontakcie z warzywami lub owocami za każdym razem, gdy idziesz na zakupy, nie jest konieczne ani praktyczne.

Jeśli zamierzasz jeść bezpośrednio po zakupach, należy bezwzględnie umyć ręce.

Wybierając warzywa luzem, należy pamiętać, że przyrządzanie bardziej zabrudzonych warzyw w domu może zająć więcej czasu.

Czy powinienem unikać kupowania warzyw pokrytych ziemią?

Nie. Niektóre warzywa są zawsze sprzedawane z odrobiną ziemi.

Należy również zauważyć, że chociaż gleba została uznana za najbardziej prawdopodobne źródło zanieczyszczenia E. coli w 2011 r., nie musi zawsze przenosić ani zawierać czynników zakaźnych.

Zawsze istnieje ryzyko rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii z nieumytych warzyw na inne produkty spożywcze, jeśli nie są odpowiednio przechowywane, myte i gotowane.

Czytaj też:
Sprzątasz w domu? Pod żadnym pozorem nie łącz ze sobą tych środków!
Czytaj też:
Czy sprzątanie jest groźne dla zdrowia? Nauka ma na to pytanie jednoznaczną odpowiedź
Czytaj też:
Czy aby na pewno nie powinieneś myć wszystkiego, co wnosisz do domu?