Bakterie salmonella w „Steku z krokodyla”. GIS wskazuje partię i apeluje: Nie spożywać

Bakterie salmonella w „Steku z krokodyla”. GIS wskazuje partię i apeluje: Nie spożywać

Dodano: 
Ostrzeżenie przed „stekiem z krokodyla”
Ostrzeżenie przed „stekiem z krokodyla”Źródło:GIS
GIS alarmuje, że w jednej z partii „Steku z krokodyla” firmy Tender Meat wykryto bakterie salmonella. Inspektorat zaleca, by nie spożywać produktu, trwa wycofywanie produktu z obrotu.

W jednej z partii mrożonego produktu, którym jest stek z krokodyla, wykryto bakterie salmonella. Jak ustaliła Państwowa Inspekcja Sanitarna, dotyczy to produktu „Stek z krokodyla” (250 g) o numerze partii 2501113 (numer artykułu to 733270). „Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – zaleca Główny Inspektorat Sanitarny.

Bakterie salmonella w steku z krokodyla

Opisywana partia – to ma ułatwić konsumentom sprawdzenie, czy posiadają steki, w których może być bakteria salmonella, ma termin przydatności do 18 marca 2023 roku. Dystrybutorem steku jest firma Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21, 09-100, Płońsk. „Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że firma Tender Meat Sp. z o.o. sprzedała odbiorcom w Polsce całą partię wskazaną w tym komunikacie. Informacje o odbiorcach zostały przekazane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu monitorowania wycofania produktu z obrotu” – czytamy.

Ponieważ stek jest mrożony, to GIS wskazuje, że obróbka cieplna produktu może zminimalizować ryzyko zakażenia salmonellą. „Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – czytamy.