Tych sygnałów nie wolno bagatelizować – czas zmierzyć poziom cukru we krwi

Tych sygnałów nie wolno bagatelizować – czas zmierzyć poziom cukru we krwi

Dodano: 
Cukrzyca, zdj. ilustracyjne
Cukrzyca, zdj. ilustracyjneŹródło:Fotolia / Mediteraneo
Wysoki poziom cukru we krwi jest objawem niepokojącym i nawet jednorazowy wzrost jest wskazaniem do rozpoczęcia regularnych pomiarów. Problem w tym, że niektórzy z nas potrafią miesiącami bagatelizować sygnały, które wysyła im ciało.

Każdy z nas wie, że utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia. Jednocześnie wydaje nam się, że skoki cukru dotyczący tylko osób ze zdiagnozowaną cukrzycą i tylko oni powinni regularnie sprawdzać poziom cukru, wsłuchiwać się w swój organizm i kontrolować to, co jedzą. To duży błąd. Pamiętajmy, że zanim postawiono tym osobom odpowiednią diagnozę, ich ciała wysyłały pewne niepokojące sygnały. Być może jesteś właśnie na tym etapie i to ostatni dzwonek, by zareagować.

Cukier we krwi – o co w tym wszystkich chodzi?

Poziom cukru we krwi zmienia się w ciągu dnia w zależności od tego, jakie produkty spożywcze jemy i jak reaguje na nie nasz organizm. Kiedy poziom cukru wzrasta, nasz organizm wytwarza insulinę – hormon produkowany przez trzustkę. Insulina obniża poziomu cukru we krwi i pomaga komórkom w całym organizmie wchłonąć glukozę (cukier), by wykorzystać ją jako energię do pracy. Kiedy zbyt długo nie jemy, omijamy produkty bogate w cukier lub mamy zaburzenia hormonalne, poziom cukru drastycznie spada, co również jest stanem niepokojącym. Uwalniana jest adrenalina i kortyzol. Czujemy się wówczas kiepsko i jest to bardzo dobry moment na posiłek. Często w takich sytuacjach rzucamy się na słodycze, które faktycznie zawierają mnóstwo cukru. Wtedy dochodzi znów do skoku poziomu glukozy we krwi. W efekcie nasz organizm jest zupełnie rozregulowany – raz poziom cukru jest dramatycznie niski, a za moment dramatycznie wysoki.

Czytaj też:
13 najlepszych witamin dla kobiet

Cukier we krwi – gdy organizm zaczyna wariować

Pierwsze objawy, świadczące o tym, że poziom cukru we krwi jest niezrównoważony, obejmują:

  • problemy z utratą masy ciała lub systematyczne tycie,
  • rozdrażnienie i niepokój, które mijają po zjedzeniu posiłku,
  • częste spadki energii w ciągu dnia,
  • zawroty głowy,
  • apetyt na słodycze,
  • ciągły głód.

Kiedy poziom cukru we krwi jest rozregulowany, zaburzona zostaje także praca hormonów, a co za tym idzie – praca całego organizmu. Przewlekłe skoki i spadku poziomu cukru we krwi sprzyjają rozwojowi cukrzycy, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie w ciągu dnia.

Czytaj też:
Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie

Cukier we krwi – jak unikać spadków i skoków?

  • Regularnie kontroluj poziom cukru we krwi, by sprawdzić, jak twój organizm sobie z nim radzi. Pomiar warto wykonać na czczo i po posiłku, a także kilka razy w ciągu dnia – przed i po jedzeniu. Znaczne skoki należy skonsultować z lekarzem.
  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jabłka, grejpfruty, brokuły, soczewica, orzechy i nasiona oraz morele są świetne dla utrzymania stałego poziomu cukru we krwi.
  • Produkty o średnim indeksie glikemicznym (np. kasze) dają zastrzyk energii na dłużej, ale nie powodują nagłych skoków cukru.
  • Produkty z wysokim indeksem glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi i sprawdzają się przy niedocukrzeniu, do którego jednak nigdy nie powinniśmy doprowadzić.
  • Chcąc zachować poziom cukru na stałym poziomie powinieneś regularnie jeść posiłki, by nie dopuścić do drastycznego spadku i późniejszego skoku poziomu cukru, systematycznie uprawiać sport, unikać używek – przede wszystkim alkoholu.

Czytaj też:
Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów