Jak probiotyki mogą wpływać na jakość życia osób z cukrzycą typu 2?

Jak probiotyki mogą wpływać na jakość życia osób z cukrzycą typu 2?

Dodano: 
Tabletki, zdj. ilustracyjne
Tabletki, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / siro46
Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji żywności. Stosowane w produktach takich jak jogurt czy kapusta kiszona, przynoszą korzyści układowi trawiennemu.

Według badań probiotyki poprawiają zdrowie i funkcjonowanie układu trawiennego, rozwiązując nierównowagę między dobrymi i złymi bakteriami w jelitach. Jest to ważne, ponieważ uważa się, że społeczność drobnoustrojów zamieszkująca ludzkie jelita wpływa nie tylko na funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także na zdrowie psychiczne i ryzyko rozwoju chorób zapalnych u danej osoby.

W ostatnich badaniach naukowcy z Sri Adichunchanagiri College of Pharmacy w Indiach przeanalizowali wpływ probiotyków na jakość życia związaną ze zdrowiem pacjentów z cukrzycą typu 2. Poprzednie badania łączyły rozwój tej choroby z dysbiozą. Naukowcy odkryli, że suplementacja probiotykami poprawia markery glukozy we krwi u diabetyków. To bardzo pomaga w zwalczaniu chorób i poprawia ich jakość życia. Odkrycia zostały opublikowane w Journal of Natural Science, Biology and Medicine.

Jak probiotyki przynoszą korzyści pacjentom z cukrzycą typu 2

Cukrzyca typu 2 jest chorobą przewlekłą charakteryzującą się wysoką opornością na insulinę lub niewystarczającą produkcją insuliny. Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za stymulowanie komórek do wchłaniania cukru z krwi. Badania sugerują, że regularne przyjmowanie probiotyków pomaga rozwiązać dysbiozę. Mówi się, że nierównowaga mikroflory jelitowej przyczynia się do rozwoju cukrzycy, wywołując ogólnoustrojowe stany zapalne i uszkodzenia oksydacyjne. Z drugiej strony zdolność probiotyków do uzupełniania dobrych bakterii jelitowych zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny, co skutkuje lepszą kontrolą glikemii i metabolizmem insuliny.

Inne korzyści zdrowotne probiotyków

Według badań probiotyki, których najlepszym źródłem są fermentowane produkty spożywcze i suplementy, oferują szereg korzyści zdrowotnych. Oto niektóre z nich:

  • Mogą uzupełniać dobre bakterie w jelitach.
  • Mogą zapobiegać i leczyć problemy trawienne, takie jak biegunka.
  • Mogą poprawić niektóre warunki zdrowia psychicznego (np. lęk, depresję, autyzm)
  • Niektóre szczepy bakterii wytwarzających kwas mlekowy pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Pomagają zmniejszyć nasilenie niektórych alergii i egzemy.
  • Mogą zmniejszać objawy chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna.
  • Pomagają poprawić funkcję odpornościową.
  • Mogą pomóc w utracie wagi.

Spożywanie żywności lub suplementów zawierających probiotyki to świetny sposób na poprawę zdrowia układu trawiennego i zapobieganie cukrzycy. Możesz łatwo uzyskać probiotyki, dodając do swojej codziennej diety sfermentowane produkty takie jak kimchi, miso, marynowane warzywa i produkty sojowe.

Czytaj też:
Kiedy najlepiej przyjmować probiotyki? Nie popełniaj tych błędów

Opracowała:
Źródło: Medical News Today

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim