Eksperci ostrzegają: COVID-19 może wywołać cukrzycę

Eksperci ostrzegają: COVID-19 może wywołać cukrzycę

Dodano: 
Podwyższony poziom cukru - ilustracja
Podwyższony poziom cukru - ilustracja Źródło: Shutterstock / goffkein.pro
Pojawiające się dowody sugerują, że COVID-19 może faktycznie wywołać cukrzycę u zdrowych ludzi, a także spowodować poważne powikłania wcześniej istniejącej cukrzycy.

Artykuł opublikowany w New England Journal of Medicine i podpisany przez międzynarodową grupę 17 wiodących ekspertów w dziedzinie cukrzycy zaangażowanych w projekt CoviDiab Registry (międzynarodową inicjatywę badawczą) ogłasza utworzenie Globalnego Rejestru nowych przypadków cukrzycy u .

Rejestr ma na celu zrozumienie zakresu i charakterystyki objawów cukrzycy u pacjentów z COVID-19 oraz najlepszych strategii leczenia i monitorowania pacjentów dotkniętych chorobą podczas i po pandemii.

Koronawirus i cukrzyca

Dotychczasowe obserwacje kliniczne pokazują dwukierunkową zależność między COVID-19 a cukrzycą. Z jednej strony wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ciężkości i śmiertelności COVID-19. Zgłoszono, że od 20 do 30% pacjentów, którzy zmarli na COVID-19, choruje na cukrzycę. Z drugiej strony u osób z COVID-19 obserwowano cukrzycę o nowym początku i nietypowe powikłania metaboliczne wcześniej istniejącej cukrzycy, w tym zagrażające życiu.

Nadal nie jest jasne, w jaki sposób , wirus wywołujący COVID-19, wpływa na cukrzycę. Poprzednie badania wykazały, że ACE-2, białko wiążące się z SARS-Cov-2, które pozwala wirusowi dostać się do komórek ludzkich, znajduje się nie tylko w płucach, ale także w narządach i tkankach zaangażowanych w metabolizm glukozy, takich jak trzustka, jelito cienkie, tkanka tłuszczowa, wątroba i nerka. Naukowcy postawili hipotezę, że wirus wchodząc do tych tkanek może powodować liczne i złożone zaburzenia . Od wielu lat wiadomo również, że infekcje wirusowe mogą wywołać cukrzycę typu 1.

Francesco Rubino, profesor chirurgii metabolicznej w King's College London i współtwórca projektu CoviDiab Registry, powiedział: „Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób przewlekłych i zdajemy sobie teraz sprawę z konsekwencji nieuchronnego zderzenia dwóch pandemii. krótki okres kontaktu człowieka z tym nowym koronawirusem, dokładny mechanizm, dzięki któremu wirus wpływa na metabolizm glukozy, jest nadal niejasny i nie wiemy, czy ostra manifestacja cukrzycy u tych pacjentów reprezentuje klasyczny typ 1, typ 2, czy może nowy forma cukrzycy”.

Czytaj też:
Potrójna terapia przeciwwirusowa skraca czas zakażenia koronawirusem

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim