Te osoby mają wyższe ryzyko zachorowania na COVID-19. Będziesz zdziwiony, dlaczego

Te osoby mają wyższe ryzyko zachorowania na COVID-19. Będziesz zdziwiony, dlaczego

Dodano: 
Kobieta w maseczce
Kobieta w maseczceŹródło:Pixabay / webentwicklerin
Masz w swoim otoczeniu kobietę w ciąży, cukrzyka lub kogoś w podeszłym wieku? Zadbaj o ich bezpieczeństwo, ponieważ zgodnie z najnowszymi aktualizacjami, mogą doświadczyć cięższych skutków choroby COVID-19.

Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) zaktualizowały swoją listę chorób, które mogą prowadzić do poważniejszych wyników diagnozy COVID-19. CDC ostrzega, że ​​osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, choroby nerek, przeszczepy narządów, a także kobiety w ciąży mogą doświadczyć poważniejszych skutków, jeśli zarażą się COVID-19. Zaktualizowane wytyczne usuwają również 65 rok życia jako wiek, w którym mogą wystąpić cięższe przypadki zachorowań. Oto niektóre z podstawowych warunków dodanych do listy CDC.

Ciąża

„Ciąża jest sytuacją, w której występują różne zmiany hormonalne” – powiedział dr Alan Fishman, dyrektor medyczny Obstetrix Medical Group w San Jose w Kalifornii. Dlatego ciężarna kobieta zarażona COVID-19 może spotkać się z poważniejszymi skutkami. „Wygląda na to, że kobiety w ciąży, które zarażają się COVID-19 są 5,5 razy bardziej narażone na hospitalizację niż kobiety niebędące w ciąży”, dodał Fishman.

Cukrzyca

W społeczności chorych na cukrzycę pojawiło się zamieszanie wokół COVID-19. Po pierwsze, nie ma jeszcze dowodów na to, że osoby z cukrzycą częściej zarażają się nowym koronawirusem. „CDC stwierdziło, że cukrzyca typu 1 lub 2 czyni cię bardziej podatnym [na COVID-19]” – powiedział dr Joshua Miller, dyrektor medyczny w Stony Brook Medicine. Istnieją jednak badania, które wskazują, że osoby z cukrzycą mogą rozwinąć poważniejsze przypadki COVID-19. Zrozumienie, co się dzieje z chorymi na cukrzycę, którzy zarażają się COVID-19, stanowi wyzwanie. W tej chwili CDC umieściło osoby z cukrzycą typu 2 jako „narażone na większe ryzyko” poważniejszych skutków, jeśli zachorują na COVID-19, a osoby z cukrzycą typu 1 jako „bardziej narażone”.

Starzejąca się populacja

CDC odeszło od określonej granicy wieku ze względu na zwiększoną troskę na bardziej ogólne stwierdzenie dotyczące starzenia. Ludzie w wieku 50 lat są bardziej narażeni na ciężką chorobę bardziej, niż ludzie w wieku 40 lat. Podobnie osoby w wieku 60 lub 70 lat są ogólnie bardziej narażone na ciężką chorobę niż osoby w wieku 50 lat. Największe ryzyko ciężkiej choroby wywołanej przez COVID-19 występuje wśród osób w wieku 85 lat lub starszych. Eksperci twierdzą, że w miarę trwania pandemii należy spodziewać się zmian na tej liście.

Czytaj też:
Jak kobieta z cukrzycą, astmą i stwardnieniem rozsianym pokonała COVID-19?


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim