Wyższy poziom tej witaminy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Wiele osób ma niedobór

Wyższy poziom tej witaminy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Wiele osób ma niedobór

Dodano: 
Badanie poziomu cukru
Badanie poziomu cukru Źródło: Shutterstock / Syda Productions
Według badania opublikowanego online 26 sierpnia w Diabetes Care, wyższe stężenia 25-hydroksywitaminy D (25OHD) w surowicy są związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 (T2D).

Mengying Wang z Uniwersytetu Pekińskiego w Pekinie i współpracownicy zbadali potencjalny związek między 25OHD a ryzykiem oraz czy jakiekolwiek powiązanie jest modyfikowane przez zachowania związane ze snem. Analiza objęła 350 211 osób wolnych od cukrzycy uczestniczących w brytyjskim Biobanku.

Witamina D a cukrzyca

Podczas mediany 8,1 roku obserwacji odnotowano 6940 . Naukowcy odkryli, że poziom 25OHD w surowicy był istotnie związany z niższym ryzykiem wystąpienia T2D (skorygowany współczynnik ryzyka, 0,88 na wzrost o 10 nmol / l). Wystąpiła również istotna interakcja między 25OHD a ogólnymi wzorcami snu na ryzyko wystąpienia T2D. Wśród uczestników ze zdrowszymi wzorcami snu, odwrotna zależność między wysokim 25OHD a T2D była bardziej widoczna. Senność w ciągu dnia wykazała najsilniejsze oddziaływanie z 25OHD. Niższe ryzyko T2D związane z wysokim 25OHD było bardziej widoczne wśród uczestników bez częstej senności w ciągu dnia w porównaniu z osobami z nadmierną

Suplementacja witaminy D

„Nasze odkrycia, jeśli zostaną potwierdzone przez replikacje, mogą mieć implikacje dla rozwoju strategii zapobiegania T2D ukierunkowanych na  u osób z zaburzeniami snu, zwłaszcza sennością w ciągu dnia” – piszą autorzy.

Czytaj też:
Od kiedy należy suplementować witaminę D? Czy to już?


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim