Chcesz wychować geniusza? Postaw na dietę

Chcesz wychować geniusza? Postaw na dietę

Dodano: 
Mały geniusz
Mały geniusz Źródło: Fotolia / BillionPhotos.com
Każdy rodzic chciałby, żeby jego dziecko było ponadprzeciętnie inteligentne, wybitnie uzdolnione, miało jakiś nietypowy talent lub chociaż szybko się uczyło i nabywało nowe umiejętności. Oczywiście, geny to jedno, ale ogromne znaczenie ma także... codzienna dieta.

Myśląc o diecie dziecka, skupiamy się przede wszystkim na tym, co podawać do jedzenia, by zdrowo rosło. Mamy więc na myśli rozwój kości, mięśni, a także zapobieganie niedoborom i wzmacnianie układu odpornościowego dziecka. Dieta kojarzy nam się więc głównie z dobrym zdrowiem fizycznym. Niewielu rodziców, komponując codzienne menu dziecka, zastanawia się nad tym, które produkty spożywcze mogą wspomóc pracę mózgu dziecka. A jest to bardzo ważne, ponieważ dziecięcy mózg każdego dnia wystawiony jest na wiele prób – nowa słowa, umiejętności, doznania, sukcesy, porażki, wyzwania... wszystko to wymaga od dziecka niebywałego skupienia i koncentracji. Możemy mu to ułatwić, serwując odpowiednie produkty spożywcze, które wspierają pracę mózgu.

Powszechnie wiadomo, że rozwój dziecka w dużej mierze zależy od genów i wychowania. Nie można jednak pominąć zdrowego odżywiania.

Śniadanie – ważna sprawa

Niezależnie od tego, w jakim wieku jesteśmy – śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dorośli pamiętają o nim, ponieważ wiedzą, że pomijanie śniadań sprzyja pojadaniu i w rezultacie tyciu. Jeśli chodzi o dzieci, podjadanie w ciągu dnia może nie być najgorszą opcją. Dzieci potrzebują obfitego, pożywnego i zdrowego śniadania, by miały siłę uczyć się i bawić. Nie od dziś wiadomo, że dziecko, które przyszło do szkoły bez śniadania ma problemy ze skupieniem uwagi i koncentracją. W dalszej perspektywie mogą też mieć skutkować problemami w nauce.

Ważne jest jednak nie tylko to, czy dziecko zjadło coś rano, ale także CO zjadło. Niestety, słodkie płatki śniadaniowe (nawet jeśli są wzbogacone różnymi witaminami i minerałami), nie są najlepszym i najzdrowszym wyborem. Zdecydowanie lepiej postawić na zupę mleczną (owsianka) czy domowej roboty musli. Dobrze, gdyby każdy posiłek był wzbogacony porcją warzyw lub owoców. Dostarczają organizmowi wielu witamin, w tym dobroczynnej witaminy C, która wzmacnia odporność.

Na śniadanie warto sięgać też po jajka. Choć wiele mówi się o tym, że powodują wzrost „złego cholesterolu” we krwi, osoby zdrowe nie mają się czego obawiać. Jajka są dobym źródłem żelaza, które zapobiega anemii.

Do prawidłowego funkcjonowania mózgu potrzebne są też złożone węglowodany, a te znajdziemy w wyrobach z pełnego ziarna. Im szybciej wyrobimy u dziecka nawyk sięgania po zdrowe pieczywo, tym lepiej. Węglowodany złożone zapewnią też dziecku siłę i energię do działania w ciągu dnia.

Dobroczynne działanie kwasów omega-3

Wszyscy wiemy, że najzdrowsze kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w dużej ilości w rybach. Niewiele dzieci jednak za nimi przepada. Nawet jeśli nasz maluch ich nie lubi, nie możemy pominąć w diecie tego elementu. Są niezwykle istotne, ponieważ wpływają na funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. To jednak nie wszystko. Kwasy omega-3 wspierają regenerację organizmu oraz rozwój układu nerwowego, tkanek mózgu i narządu wzroku. Warto więc rozważyć suplementację kwasów tłuszczowych omega-3. Często występują w towarzystwie kwasów omega-6 i -9 w postaci syropów, dzięki czemu nie ma problemów z podaniem preparatu dziecka.

Kwasy omega-3 przyczyniają się do poprawy koncentracji i pamięci. Dzięki temu dzieci odnoszą sukcesy w szkole, są bardziej aktywne i mają zmniejszone ryzyko rozwoju depresji. A gdy mowa o aktywności i zdrowiu psychicznym, trzeba wspomnieć o witaminie D.

Ważna witamina D

Rodzice mogą też rozpocząć suplementację witaminy D, jeśli lekarz nie widzi przeciwwskazań. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy trudno czerpać ją ze słońca. Witamina D zapewnia dzieciom nie tylko mocne kości, ale także prawidłowy rozwój. Zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach oraz zmniejsza ich wydalanie wraz z moczem. Te dwa minerały odpowiadają za prawidłową gęstość kości u dzieci i dorosłych.

Ponadto witamina D łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność i wspomaga układ nerwowy. Niedobór też ważnej witaminy Może się objawiać na różne sposoby. Dzieci są apatyczne, dopada je chroniczne zmęczenie, a w przypadku nastolatków występuje też skłonność do depresji. O kłopotach w nauce i spadku koncentracji wspominać nie trzeba.

Natomiast myśląc o mocnych kościach, na ogół skupiamy się na nabiale. Niestety, jeśli nie jest wzbogacony witaminą D, próżno jej tam szukać. Mimo to warto jeść nabiał, ponieważ jest źródłem cynku, który także ma bardzo dobry wpływ na układ nerwowy.

Standardowo w diecie dziecka nie może też zabraknąć chudego mięsa oraz warzyw i owoców – przede wszystkim świeżych.

Czytaj też:
Geny ojca mają wpływ nawet na przebieg ciąży