Celiakia – czy mogą wywołać ją wirusy?

Celiakia – czy mogą wywołać ją wirusy?

Dodano: 
Czym karmić nasze dzieci?
Czym karmić nasze dzieci? Źródło: Fotolia
Celiakia jest chorobą, w której spożycie glutenu prowadzi do wywołania odpowiedzi zapalnej, niszczącej nabłonek jelita cienkiego. Nieznany jest proces, który prowadzi do rozwoju celiakii, jednak ostatnie doniesienie wskazuje na związek infekcji wirusowej z rozwojem celiakii.

Celiakia – choroba trzewna

Szacuje się, że celiakia występuje u 0,5-1 proc. populacji. Choroba trzewna rozwija się u osób z predyspozycją genetyczną, u których spożycie glutenu, obecnego w produktach pochodzących z pszenicy, żyta i jęczmienia, wywołuje reakcję autozapalną, prowadzącą do zniszczenia śluzówki jelita cienkiego. Celiakia jest nieuleczalna i można ją powstrzymać, prowadząc dietę eliminującą gluten. Nieznane są dokładne czynniki które sprawiają, że choroba rozwija się tylko u części osób, predysponowanych do choroby.

Enterowirusy i celiakia

Bardzo interesujące w tej kwestii jest niedawne doniesienie, dotyczące związku między infekcją dzieci poniżej trzeciego roku życia a rozwojem celiakii. Naukowcy zaobserwowali, że u dzieci, u których rozpoznano celiakię w przeszłości, częściej wykrywano obecność enterowirusów w stolcu w porównaniu ze zdrowymi rówieśnikami. Zależność ta była istotna jedynie dla infekcji w okresie wprowadzenia glutenu do diety. Ponadto, wysoka liczba kopii wirusa w próbkach oraz utrzymywanie się wirusa w przewodzie pokarmowym powyżej dwóch miesięcy zwiększały ryzyko wystąpienia w przyszłości celiakii. Badacze tłumaczą zaobserwowany związek działaniem infekcji jako czynnika spustowego reakcji autoimmunologicznej występującej w celiakii. Być może przyszłe badania wykażą dokładny mechanizm działania wirusa oraz nowe możliwości prewencji celiakii.

Czytaj też:
Witamina D dla dzieci – co warto o niej wiedzieć?