Daj ten sok dziecku gdy ma biegunkę! Sprawdź, na co jeszcze działa

Daj ten sok dziecku gdy ma biegunkę! Sprawdź, na co jeszcze działa

Dodano: 
Sok jabłkowy. Zdjęcie ilustracyjne
Sok jabłkowy. Zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / Vasyl Rohan
Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. Zdrowy jest również sok jabłkowy. Na jakie dolegliwości pomaga i jakie cenne składniki zawiera? Lekarze tłumaczą, dlaczego warto podać go dziecku, gdy ma biegunkę.

Sok z jabłek dobrze gasi pragnienie i nawadnia. Dlatego lekarze zalecają podawanie go dzieciom w przypadku wystąpienia biegunki lub wymiotów. Ważne jest jednak, żeby sok rozcieńczyć wodą, bo zawiera on spore ilości cukru, które mogą zaostrzyć dolegliwości.

Sok z jabłek zapobiega stanom zapalnym

Jabłka zawierają polifenole – substancje, które chronią komórki organizmu przed stanami zapalnymi i uszkodzeniami oksydacyjnymi. Chronią nas tym samym przed chorobami serca i rakiem. Badania krwi wykazały, że wypicie niecałej szklanki soku dziennie (160 ml) tłumi uszkodzenia oksydacyjne już 30 minut po spożyciu soku. Efekt utrzymywał się przez 90 minut.

Wspiera pracę serca

Zawarte w jabłkach polifenole korzystnie wpływają na pracę serca. Zapobiegają gromadzeniu się tzw. złego cholesterolu w tętnicach, co chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. Badania wykazały, że wypicie półtorej szklanki (375 ml) klarownego soku jabłkowego codziennie przez sześć tygodni obniża zły cholesterol o 20 proc. u mężczyzn i o 11 proc. u kobiet.

Wspomaga pracę mózgu

Okazuje się, że sok jabłkowy wspomaga również funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne. To również zasługa zawartych w jabłkach polifenoli, które chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Jedno z badań wykazało, że gdy pacjenci chorujący na Alzheimera wypijali około 240 ml soku jabłkowego dziennie przez miesiąc, ich objawy behawioralne i psychiczne — takie jak lęk, niepokój i fałszywe przekonania — poprawiły się o 27 proc.

Wybieraj ekologiczne mętne soki

Najlepiej do picia wybierać mętny sok zawierający skórkę i kawałki owoców, w których znajduje się wiele cennych substancji. Okazuje się, że zawiera aż 62 proc. więcej polifenoli niż ten klarowny. Ważne jest też, żeby do przyrządzenia soku wybierać owoce z upraw ekologicznych, które nie zawierają szkodliwych dla zdrowia pestycydów, czyli chemikaliów, które chronią owoce przed owadami i pleśnią. Na ich działanie najbardziej narażone są dzieci.

Czytaj też:
Sposoby na gorączkę, czyli jak zbić gorączkę w naturalny sposób?
Opracowała:
Źródło: Medonet