Jak łatwo zapobiec alergiom pokarmowym u dzieci?

Jak łatwo zapobiec alergiom pokarmowym u dzieci?

Dodano: 
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa Źródło: Fotolia / glisic_albina
Badania przeprowadzone przez King's College London i St George's, University of London wykazały, że wczesne wprowadzenie określonych pokarmów dla niemowląt może zapobiec rozwojowi alergii.

W serii artykułów opublikowanych w Journal of Allergy and Clinical Immunology naukowcy odkryli, że wczesne wprowadzenie pokarmów, które mogą powodować reakcję alergiczną, w tym jaj i orzeszków ziemnych, okazało się skuteczne w zapobieganiu rozwoju alergii pokarmowych w określonych grupach niemowląt.

Czytaj też:
Katar alergiczny, swędzenie oczu, łzawiące oczy, ciągłe kichanie – Jak radzić sobie z objawami alergii

Czy warto wprowadzać orzechy?

Badanie jest kontynuacją badania The Enquiring About Tolerance (EAT), w którym ponad 1300 trzymiesięcznych niemowląt podzielono na grupy: jednej wprowadzono sześć uczulających pokarmów (w tym orzeszki ziemne i jaja) od trzeciego miesiąca życia wraz z karmieniem piersią i nazwano ją Early Introduction Group (EIG). Druga grupa była karmiona wyłącznie piersią przez sześć miesięcy (SIG).

Wyniki wykazały, że:

  • Wśród dzieci z jakimkolwiek uczuleniem pokarmowym w momencie włączenia do badania u 34,2 proc. dzieci w SIG rozwinęła się alergia pokarmowa w porównaniu z 19,2 proc. dzieci w EIG.
  • Wśród niemowląt uczulonych na orzeszki ziemne podczas rekrutacji u 33,3 proc. niemowląt w SIG wystąpiła alergia na orzeszki ziemne w porównaniu z 14,3 proc. w EIG.
  • Wśród niemowląt uczulonych na jaja u 48,7 proc. wystąpiła alergia na jaja w SIG w porównaniu do 20,0 proc. w EIG.
  • Wczesne wprowadzenie żywności uczulającej niemowlętom, u których ryzyko wystąpienia alergii nie było wysokie, nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia alergii pokarmowej.
  • Nie było istotnych różnic w poziomach alergii pokarmowych między dwiema grupami niemowląt bez uczulenia na pokarm w momencie włączenia.

Dr Michael Perkin z St Georges University of London powiedział: „Wykazaliśmy, że wczesne wprowadzenie żywności wywołującej alergiemoże znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na orzechy i jaja u niemowląt z grupy wysokiego ryzyka. Badania stanowią uzupełnienie dowodów na to, że wczesne wprowadzenie żywności alergizującej może odgrywać znaczącą rolę w ograniczaniu rozwoju alergii”.

Czytaj też:
Jak dieta prenatalna, rodzaj porodu i karmienie niemowląt odnoszą się do alergii u dzieci