Pełnotłusty nabiał szkodzi dzieciom? Eksperci: Nie ma na to dowodów

Pełnotłusty nabiał szkodzi dzieciom? Eksperci: Nie ma na to dowodów

Dodano: 
Nabiał
Nabiał / Źródło: Fotolia / anaumenko
Istnieje niewiele dowodów naukowych na to, że ​​dzieci powinny przestać jeść pełnotłuste produkty mleczne po ukończeniu drugiego roku życia. Tak podają autorzy analizy 29 badań na temat roli nabiału i otyłości u dzieci.

Nabiał jest ważnym źródłem wapnia i tłuszczu dla dzieci, a także dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak białko, jod, ryboflawina i witamina B12. Jeśli dziecko dobrze rośnie, rodzice przechodzą na niskotłuszczowe produkty mleczne w żywieniu dziecka od drugiego roku życia, aby chronić je przed ryzykiem otyłości i chorób układu krążenia.

Choroby układu krążenia są zabójcą numer jeden wśród dorosłych na całym świecie. W ubiegłym roku Światowa Organizacja ds. Otyłości przewidziała, że liczba otyłych dzieci na całym świecie wzrośnie ze 150 milionów do 250 milionów do 2030 roku.

Czytaj także:
Spożycie mleka może przyczynić się do zachorowania na raka piersi

Pełnotłusty czy niskotłuszczowy?

Nowe badanie wykazało, że pełnotłuste produkty mleczne nie były powiązane z przyrostem masy ciała, otyłością ani żadnymi czynnikami ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Inna, podobna analiza wykazała, że ​​dzieci pijące pełnotłuste mleko krowie były mniej narażone na otyłość niż te, które piły wersję o niskiej zawartości tłuszczu, chociaż badacze nie byli w stanie wykazać przyczyny i skutku.

– Nie można dojść do wniosku, że spożywanie pełnotłustych produktów mlecznych wiąże się albo z nadmiernym przyrostem masy ciała, albo ze zwiększonymi czynnikami ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ po prostu nie to mówią badania – powiedziała endokrynolog dr Tamara Hannon, która kieruje programem diabetologii dziecięcej w szpitalu Riley w Indianapolis.

Ale to nie znaczy, że zalecenia zostaną natychmiast zmienione lub że rodzice powinni zacząć podawać dziecku pełnotłuste produkty mleczne. Dlaczego nie? Ze względu na jakość badań przeprowadzonych na ten temat.

Na przykład badania mogą być wspierane przez granty z branży mleczarskiej. Chociaż nie zawsze to neguje ustalenia, niekoniecznie wróży dobrze. Wiele badań to badania „obserwacyjne”, które są rodzajem badań, w których można znaleźć jedynie związek między dwoma wynikami i nie można ustalić przyczyny i skutku. Randomizowane kontrolowane badania – złoty standard nauki – są drogie i trudne.

Na przykład w bieżącym przeglądzie tylko dwa badania były stricte naukowe, ale nawet ich wyniki były wątpliwe. W jednym z nich naukowcy poprosili dzieci w Meksyku o przejście z pełnotłustego na niskotłuszczowy nabiał i stwierdzili, że pod koniec badania nie było różnicy w ich wadze... dlatego, że jadły więcej tortilli i mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, więc otrzymywały taką samą liczbę kalorii.

Z drugiej strony „mleko pełnotłuste może dawać lepsze uczucie sytości, a zatem spożywane są wówczas mniejsze porcje, a spożycie kalorii – podobne.

Czytaj także:
Czy witaminę B12 znajdziemy w roślinach?

Co zatem robić?

Zdaniem ekspertów ostateczne odpowiedzi na temat roli mleka zarówno w żywieniu dorosłych, jak i dzieci, wymagają dodatkowych badań.

Niedawny przegląd naukowców z Uniwersytetu Harvarda badał wpływ mleka na zdrowie kości, raka, przyrost masy ciała i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki prospektywnych badań kohortowych i badań randomizowanych nie wykazują wyraźnego wpływu spożycia mleka na masę ciała u dzieci i dorosłych. Oczywiście przyniosłoby to korzyści w krajach, w których niedożywienie stanowi problem, więc ogólna jakość diety dziecka ma kluczowe znaczenie przy wydawaniu zaleceń.

W przypadku dorosłych istnieją negatywne powiązania między mlekiem a zdrowiem. W przeglądzie wskazano, że pomimo faktu, że mleko jest zalecane dla „mocnych kości”, kraje o najwyższym spożyciu mleka i wapnia mają najwyższy wskaźnik złamań szyjki kości udowej. Badania również nie wykazały wyraźnych korzyści ze spożycia wapnia w kwestii złamań kości.

W odniesieniu do raka przegląd wykazał, że wysokie spożycie produktów mlecznych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty i może przyczyniać się do raka endometrium. Wydaje się jednak, że zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Czytaj także:
Ser pokrył się pleśnią – czy można go nadal zjeść?

Źródło: CNN

Czytaj także

 0

Czytaj także