Czy ludzie powinni przyjmować witaminę D na koronawirusa?

Czy ludzie powinni przyjmować witaminę D na koronawirusa?

Dodano: 
Kapsułki. Zdjęcie ilustracyjne
Kapsułki. Zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / pinkomelet
Nowe badanie sugeruje, że niedobór witaminy D może mieć związek z gorszym przebiegiem COVID-19. Jego autorzy sugerują, że wystarczającą ilość witaminy D może przynieść nam wiele korzyści.

Witamina D jest jednym ze składników odżywczych, które są kluczowe dla zdrowia człowieka. Ciało ludzkie naturalnie syntetyzuje tę witaminę – w rzeczywistości grupę substancji – poprzez odpowiednią ekspozycję na światło słoneczne.

Kilka pokarmów, takich jak żółtka jaj, może być źródłem witaminy D, co oznacza, że ​​ludzie, którzy mają niewielki dostęp do światła słonecznego, nie muszą odczuwać niedoboru witaminy D. Aby zapobiec lub rozwiązać problem braku witaminy D, ludzie mogą przyjmować suplementy witaminy D zgodnie z wytycznymi swojego lekarza. Nieodpowiedni poziom witaminy D może powodować bowiem problemy w kościach, a także wypadanie włosów i bóle stawów.

Witamina D a COVID-19

W swoich badaniach naukowcy z Wielkiej Brytanii najpierw określili średni poziom witaminy D dla mieszkańców 20 krajów europejskich. Następnie sprawdzili, czy mogą znaleźć jakieś powiązania między nimi a danymi dotyczącymi liczby przypadków COVID-19 w każdym kraju, a także liczby zgonów w wyniku COVID-19. Zespół badawczy stwierdził, że zgodnie z ich obserwacjami „średni poziom witaminy D w każdym kraju był silnie powiązany” zarówno z większą liczbą przypadków COVID-19, jak i z wyższą śmiertelnością z powodu choroby.

Badacze twierdzą, że kraje takie jak Hiszpania i Włochy, które mają jedną z najwyższych liczby przypadków COVID-19 w Europie, wykazują niski poziom witaminy D we krwi u swoich obywateli. Opierając się na tym związku, naukowcy postawili hipotezę, że witamina D może pomóc chronić przed zarażeniem SARS-CoV-2 lub doświadczaniem poważnych skutków po opracowaniu COVID-19.

W swoim internetowym artykule piszą: „Podsumowując, znaleźliśmy znaczący związek między poziomem witaminy D a liczbą przypadków COVID-19, a zwłaszcza śmiertelnością spowodowaną tą infekcją. Najbardziej wrażliwą grupą populacji na COVID-19 jest również ta, która ma największy deficyt witaminy D”.

„Wykazano, że witamina D chroni przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych i jest bezpieczna. Uważamy, że możemy doradzić suplementację witaminy D w celu ochrony przed zakażeniem COVID-19”.

Czytaj też:
5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacji