Koronawirus. Zmieniony zmysł smaku obecny w połowie przypadków COVID-19

Koronawirus. Zmieniony zmysł smaku obecny w połowie przypadków COVID-19

Dodano: 
Restauracja
Restauracja / Źródło: Fotolia / Kwangmoo
Koronawirus nie przestaje nas zaskakiwać. Nowa analiza przeprowadzona przez naukowca z University of Toledo wykazała, że ​​prawie połowa osób, które zarażą COVID-19, odczuwa zmiany smaku.

Przegląd systematyczny, opublikowany w czasopiśmie Gastroenterology, może zapewnić kolejną wskazówkę diagnostyczną dla klinicystów, którzy podejrzewają, że ich pacjenci mogą cierpieć na tę chorobę.

„Wcześniejsze badania nie zwracały uwagi na ten objaw, i prawdopodobnie wynikało to z nasilenia innych objawów, takich jak kaszel, gorączka i ” – powiedział dr Muhammad Aziz, główny specjalista medycyny wewnętrznej w UToledo i główny autor artykułu. „Zaczynaliśmy zauważać, że zmienione lub utracone poczucie smaku były również obecne, nie tylko tu i tam, ale w znacznej części”.

Aziz i jego współpracownicy naukowi przeanalizowali dane z pięciu badań przeprowadzonych między połową stycznia a końcem marca. Spośród 817 badanych pacjentów 49,8% doświadczyło zmian w swoim smaku. Naukowcy podejrzewają, że prawdziwa częstość występowania może być nawet większa, ponieważ niektóre badania opierały się na przeglądach kart pacjenta, które .

Zmieniony zmysł smaku obecny w połowie przypadków COVID-19

„Proponujemy, aby ten stan był jednym z objawów przesiewowych oprócz gorączki, duszności i produktywnego kaszlu. Nie tylko dla podejrzanych pacjentów z COIVD, ale także dla ogólnej populacji w celu zidentyfikowania zdrowych nosicieli wirusa”, powiedział Aziz.

Wcześniejsze badania wykazały, że znaczna liczba osób z COVID-19 nie wie, że została zarażona i może rozprzestrzeniać wirusa.

Aziz i jego współpracownicy naukowi podejrzewają, że zmienione poczucie smaku jest bardziej rozpowszechnione u pacjentów z niewielkimi objawami, chociaż potrzeba więcej badań, aby potwierdzić to podejrzenie. Mimo to zmiany w odczuciu smaku mogą być cennym sposobem na identyfikację nosicieli, którzy w przeciwnym razie są w większości bezobjawowi.

Zaburzenia smaku są związane z różnymi chorobami wirusowymi. W przeglądzie nie podjęto próby ustalenia przyczyny, że COVID-19 powoduje zmiany w odczuciu smaku pacjentów; jednak naukowcy teoretyzują, że może to być zdolność COVID-19 do wiązania się z tak zwanym receptorem ACE-2, który jest wyrażany w komórkach nabłonkowych języka i jamy ustnej.

Ponieważ nowy koronawirus nie był znany przed jego pojawieniem się w styczniu, naukowcy posuwali się szybko, aby dowiedzieć się więcej o wirusie i wywoływanej przez niego chorobie.

Czytaj też:
Ekspert: Właściwie leczone alergia i astma nie zwiększają ryzyka COVID-19

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert
 0

Czytaj także