Jak często dotykasz tych rzeczy? Uważaj, gromadzi się na nich najwięcej zarazków

Jak często dotykasz tych rzeczy? Uważaj, gromadzi się na nich najwięcej zarazków

Dodano: 
Terminal płatniczy, zdjęcie ilustracyjne
Terminal płatniczy, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / stokkete
Mimo że na zewnątrz nie obowiązuje już nakaz noszenia maseczek, pandemia jeszcze się nie skończyła. Nadal powinniśmy zachowywać się rozważnie i bezpiecznie nie tylko w kontaktach z innymi ludźmi. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z iloma zarazkami stykamy się każdego dnia wraz z użytkowaniem przedmiotów. To samo dotyczy koronawirusa! Sprawdź na które przedmioty powinieneś szczególnie uważać.

Przestrzegając podstawowych zasad higieny, możemy ustrzec się przed wieloma , które powodowane są przez wirusy, bakterie i grzyby. W większości przypadków nasz układ immunologiczny jest w stanie ochronić nas przed zakażeniem, ale i tak nie można zapominać o tym, aby często myć ręce ciepłą wodą oraz mydłem. Gdzie znajduje się najwięcej chorobotwórczych drobnoustrojów?

Jak ustrzec się przed chorobami?

Pamiętamy o zachowaniu szczególnej ostrożności i  i wizyt w szpitalach, ale nie zawsze mamy świadomość, że najgroźniejsze bakterie czekają na nas w całkiem innych miejscach. W szkole, przedszkolu, w pracy, w sklepie oraz w naszych domach. Każdego dnia dotykamy szeregu brudnych powierzchni, na których znajdują się chorobotwórcze drobnoustroje. Nie widzimy ich gołym okiem, więc czujemy się bezpieczni, ale to tylko pozory.

Gdzie czają się zarazki?

1. Bateria kuchennego zlewozmywaka
Ten metalowy element na końcu kranu – perlator – jest idealnym miejscem rozwoju bakterii. Bieżąca woda utrzymuje tam wilgoć, a to stanowi świetne warunki do wylęgania i wzrostu bakterii. Ponieważ woda z kranu jest daleka od sterylnej, jeśli przypadkowo dotkniesz ujścia brudnymi palcami lub jedzeniem, bakterie mogą mnożyć się na kranie. Z czasem bakterie gromadzą się i tworzą ścianę patogenów zwanych biofilmem, która przykleja się do ujścia. W pewnym momencie ta warstwa biologiczna może nawet być wystarczająco duża, aby oderwać się i dostać do jedzenia lub potraw. Porada: raz w tygodniu odkręć końcówkę z perlatorem i zanurz ją w rozcieńczonym roztworze wybielacza – postępuj zgodnie ze wskazówkami na etykiecie. Oczyść ją, załóż z powrotem i pozwól wodzie spłynąć kilka minut przed użyciem.

2. Ścierka do naczyń
Wiesz, że gąbka może przenosić paskudne zarazki, ale ścierki do naczyń są pod tym względem równie obrzydliwe. Badania wykazały, że około 7 proc. ścierek kuchennych zostało zanieczyszczonych MRSA (oporny na metycylinę Staphylococcus aureus), trudną do wyleczenia bakterią gronkowca, która może powodować infekcje skórne zagrażające życiu. Ścierki do naczyń również zanieczyszczają blaty niebezpiecznymi szczepami E. coli i innych bakterii. Często używamy ścierek do wycierania rozlanych płynów, co powoduje rozprzestrzenianie się zarazków. Porada: przerzuć się na ręczniki papierowe do czyszczenia blatów i używaj ociekacza do suszenia umytych garnków i talerzy. Zmieniaj i pierz ścierki co najmniej dwa razy w tygodniu w gorącej wodzie i wybielaczu.

3. Klawiatura komputerowa
Ogólnie rzecz biorąc, bakterie żyjące na naszej skórze, paznokciach, dłoniach i wszędzie tam, gdzie dłonie dotykały danych powierzchni, prawdopodobnie przeniosły się na klawiaturę. Jedzenie nad klawiaturą komputerowa jest również jedną z przyczyn skażenia bakteryjnego. Tak, ta chrupiąca bagietka nie wyświadcza ci żadnych przysług. Spośród 25 klawiatur objętych jednym badaniem naukowcy odkryli, że 96% było zanieczyszczonych bakteriami. Porada: wytrzyj klawiaturę środkiem dezynfekującym na mokro, jak sugerują autorzy badania. Czyść ją regularnie i staraj się też dostać między klawisze. Pomóc może również mycie rąk przed rozpoczęciem pracy.

4. Telefon komórkowy
Badania wykazały, że jest z nim mnóstwo problemów. W badaniu z 2017 r. opublikowanym w czasopiśmie Germs przeanalizowano 27 telefonów komórkowych należących do nastolatków i stwierdzono na nich „zanieczyszczenie bakteryjne”. Wiele urządzeń elektronicznych jest osłoniętych skórzanymi lub winylowymi obudowami, które mają wiele zagnieceń i stwarzają szczelin dla zarazków do ukrycia. Porada: po pierwsze, nie kładź rzeczy osobistych w miejscach takich jak publiczne toalety. Jak wyczyścić telefon komórkowy, nie niszcząc go? Ogólnie rzecz biorąc, najlepszym rozwiązaniem będzie wycieranie go ściereczką z mikrofibry.

5. Wycieraczka przy wejściu do domu
Służy do „przywitania” nie tylko twoich gości, ale także wszystkich zarazków na spodzie ich butów. Jedno z badań opublikowanych w czasopiśmie Anaerobe wykazało, że spośród 30 analizowanych domów Clostridium difficile (bakteria powodująca biegunkę, gorączkę i ból brzucha) częściej występowała na spodzie butów niż na sedesie i innych powierzchniach łazienkowych. Obszar blisko twoich drzwi jest jednym z najbrudniejszych w domu. Kiedy bakterie osadzą się na wycieraczce, za każdym razem, gdy po niej przejdziesz, zapraszasz je dobrowolnie do domu. Porada: spryskaj wycieraczkę raz w tygodniu bezpiecznym środkiem dezynfekującym. Zostaw buty przy drzwiach, unikaj też kładzenia artykułów spożywczych na wycieraczce.

6. Odkurzacz
Wszystko jest w worku, w tym zarazki, które można rozprowadzić dalej. Zasysasz wszystkie bakterie, tworząc atmosferę dla wzrostu. Pył, który emitują odkurzacze, wysyła te cząstki z powrotem do powietrza, szczególnie bakterie i pleśne, zgodnie z badaniem z 2013 r. Porada: często zmieniaj worek i rób to na zewnątrz, aby uniknąć chmury bakterii, która przenika w powietrze. Worki próżniowe z wyściółką antybakteryjną są najlepsze i są dostępne dla urządzeń wielu marek. Oczyść wnękę bezworkowego odkurzacza rozcieńczonym wybielaczem i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu. Jeśli zmagasz się z alergiami, odkurzacz HEPA może być opłacalną inwestycją.

7. Dozowniki na mydło
Około 25 procent dozowników w toaletach publicznych jest zanieczyszczonych bakteriami kałowymi. Mydło, które zawiera bakterie, może zabrzmieć ironicznie, ale dokładnie to odkryto w badaniach. Większość z tych pojemników nigdy nie jest czyszczona, więc bakterie rosną wraz ze wzrostem resztek mydła. A części dozowników są dotykane brudnymi rękami, więc trwa ciągła hodowla, w której żywią się miliony bakterii. Porada: w publicznej toalecie pamiętaj, aby dokładnie myć ręce przez 20 sekund dużą ilością mydła i wody.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost