Ta dieta o 40 proc. zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca

Ta dieta o 40 proc. zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca

Zawał serca
Zawał serca
Dodano: 
Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejsza. Restauracje i bary, które nie serwują mięsa pojawiają się jak grzyby po deszczu. Nie brakuje przepisów na smaczne i pożywne potrawy jarskie, a wiele badań udowodniło, że dieta wegetariańska ma bardzo dobry wpływ na zdrowie.

Powszechnie wiadomo, że dieta wegetariańska może zapobiegać otyłości i cukrzycy. Jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jeśli jest odpowiednio prowadzona, nie skutkuje niedoborami, a konieczna jest na ogół jedynie suplementacja witaminy B12. Osoby, które zrezygnowały z mięsa z reguły nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, cieszą się dobrym zdrowiem i nie narzekają na brak energii. Kolejne badania dowodzą, że dieta wegetariańska ma bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka. Okazuje się, że aż o 40 proc. zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

Dieta wegetariańska a układ krążenia

Najnowsze wnioski, opublikowane w czasopiśmie „Progress in Cardiovascular Disease”, dotyczyły korzyści płynących z diety roślinnej na układ krążenia. Naukowcy z Physicians Committee for Responsible Medicine in Washington zestawili szereg badań klinicznych, eksperymentów, obserwacji medyczynych i odkryli, że dieta roślinna ma dobry wpływ na pracę serca i chroni je przed poważnymi chorobami.

Czytaj też:
Co się stanie, gdy zaczniesz jeść jedno jajko dziennie?

Dieta na bazie roślin:

  • zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o 40 proc.,
  • zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 40 proc.,
  • odblokowuje niedrożne tętnice częściowo lub całkowicie aż u 91 proc. pacjentów,
  • zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego aż o 34 proc.

Z obserwacji wynika też, że dieta wegetariańska zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi i wiąże się z utratą wagi. Dr Hana Kahleova, autorka badań zauważa również, że zdrowsza dieta i higieniczny styl życia zmniejszają ryzyko zawału serca o 81-94 proc., podczas gdy leki mogą obniżyć to ryzyko jedynie o 20-30 proc.

Czytaj też:
Cudowny lek na raka? Przerażające skutki uboczne „czarnej maści”

Dieta wegetariańska – plusy

Dieta wegetariańska jest obfita w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Ten pierwszy sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom i usprawnia pracę układu pokarmowego. Antyoksydany zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za starzenie się organizmu, stany zapalne i rozwój raka. Ponadto dieta wegetariańska jest pełna witamin i mikroelementów, niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia.

Dieta oparta na produktach mięsnych często obfituje w tłuszcz, może powodować przyrost masy ciała i wzrost poziomu „złego cholesterolu”. Miłośnicy mięsa mogą mieć problem z całkowitą rezygnacją ze swoich ulubionych produktów spożywczych, ale już nawet ograniczenie mięsa w codziennej diecie może dać pozytywne rezultaty i chronić przed wieloma problemami ze zdrowiem, takich jak: otyłość, cukrzyca czy choroby serca.

Decydując się na dietę wegetariańską warto skonsultować się z dietetykiem, by uniknąć ewentualnych niedoborów. Odpowiednio zbilansowane posiłki powinny zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Niezależnie od tego, w jaki sposób się odżywiamy, należy regularnie wykonywać badania krwi i monitorować swój ogólny stan zdrowia.

Źródło: Medical News Today/Health