Domowe sposoby na refluks – mleko, siemię lniane, imbir

Domowe sposoby na refluks – mleko, siemię lniane, imbir

Ból brzucha
Ból brzucha Źródło:Fotolia / Drobot Dean
Dodano: 

Refluks żołądkowo-przełykowy jest bardzo nieprzyjemnym schorzeniem. Kwasy z żołądka powodują podrażnienie, stany zapalne i blizny, które mogą zacieśnić przełyk, czyniąc go jeszcze bardziej podrażnionym. Nawracająca zgaga powoduje dyskomfort i utrudnia normalne funkcjonowanie. Często trudno nawet spokojnie zasnąć, ponieważ zgaga nasila się w pozycji leżącej. W skrajnych przypadkach powoduje mdłości i wymioty, co jeszcze bardziej podrażnia przełyk, ale też prowadzi do stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Może dojść nawet do erozji szkliwa.

Co to jest refluks żołądka?

Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba refluksowa przełyku, czyli górnego odcinka układu pokarmowego. Może mieć różne przyczyny i rozwijać się na skutek nieodpowiedniej diety, przyjmowania niektórych leków, ale również wad anatomicznych (np. wpychania przez przeponę górnej części żołądka do klatki piersiowej).

Refluks żołądkowo-przełykowy najczęściej wiąże się z występowaniem zgagi. Nieprzyjemne pieczenie i uczucie palenia w przełyku może pojawiać się po zjedzeniu obfitego posiłku. Aby złagodzić objawy refluksu, należy stosować leki lub zioła, które regulują wydzielanie soku żołądkowego i redukują wydzielanie kwasu solnego.

Oprócz zgagi refluks może powodować również świszczący oddech i chrypkę. Nie wolno go bagatelizować. Długotrwałe przyjmowanie leków zobojętniających jest złym pomysłem. Choć przynoszą ulgę i warto mieć je pod ręką, lepiej zapobiegać cofaniu się treści pokarmowej i stosować naturalne metody, do których zalicza się głównie dieta.

Przyczyny refluksu

Refluks żołądkowo-przełykowy może rozwinąć się na skutek nieodpowiedniej diety (bogatej w tłuszcze i substancje utrudniające procesy trawienne), otyłości, nadwagi, palenia papierosów, przyjmowania niektórych leków albo wad anatomicznych.

Szanse, że refluks żołądkowy rozwinie się u nas zwiększają się z wiekiem z powodu osłabienia zwieracza przełyku. Ponadto dolegliwość ta jest bardziej powszechna u osób z nadwagą ze względu na ucisk na przełyk. Dieta wpływa również na zwieracz: kofeina, nikotyna, czekolada oraz pokarmy tłuste i ostre są silnymi czynnikami drażniącymi. To dobra wiadomość, ponieważ oznacza, że zmiana codziennych nawyków może zmniejszyć ryzyko rozwoju refluksu, a także częstotliwość zgagi.

Refluks u dzieci

Refluks żołądkowo-przełykowy dość często występuje u niemowląt. Związany jest z niedojrzałością układu pokarmowego, który rozwija się mniej więcej do około 6. miesiąca życia dziecka.

Refluks u maluszków objawia się głównie cofaniem się treści pokarmowej i ulewaniem pokarmu. Dzieje się tak niezależnie od tego, czy niemowlę jest karmione piersią, czy też butelką. Tak małym dzieciom nie podaje się leków na refluks, rodzice mogą jedynie łagodzić jego objawy i czekać aż maluch nie podrośnie, a jego układ pokarmowy dojrzeje. Sposobem walki z refluksem u niemowląt jest przede wszystkim zwiększenie częstotliwości karmień. Niemowlęta powinny jeść częściej, za to mniejsze porcje, co może pomóc zapobiec ulewaniu pokarmu. Oprócz tego należy kłaść je w łóżeczku na specjalnym klinie, dzięki któremu główka dziecka znajduje się wyżej od reszty ciała. Pomaga to zapobiec cofaniu się pokarmu i ulewaniu.

Jak rozpoznać refluks u niemowlaka?

Objawami refluksu u niemowlaka są:

  • odwracanie głowy przez dziecko w trakcie karmienia
  • ulewanie po karmieniu (nawet nosem)
  • świszczący oddech
  • zaburzenia połykania
  • krztuszenie się
  • ból w trakcie połykania

Refluks u dzieci powyżej 1. roku życia

U dzieci powyżej 1. roku życia, u których refluks nie minął, zaleca się konsultację z pediatrą. Lekarz najprawdopodobniej zaleci zmianę diety na bardziej zbilansowaną. Posiłki dziecka powinny być mniejsze, a częstsze, by maluch uniknął napadów wilczego głodu. Dzieci powinny też dużo się ruszać i spędzać na świeżym powietrzu, by pobudzać procesy trawienne.

Z diety dziecka powinno się wyeliminować soki owocowe, które mogą drażnić żołądek. Dodatkowo zaleca się wykluczenie z niej jakichkolwiek słodyczy i wysoko przetworzonych produktów. Nie powinny one znajdować się w diecie nawet zdrowych dzieci.

Refluks – leczenie i zapobieganie

Leczenie refluksu żołądka w dużej mierze polega na zmianie nawyków żywieniowych i wprowadzeniu aktywności fizycznej. Dieta powinna być lekkostrawna, ale też bogata w probiotyki, wspierające mikroflorę jelitową i usprawniające pracę układu pokarmowego. Należy wyeliminować z niej produkty, które mogą nasilać produkcję kwasu solnego, czyli cebulę, cytrusy, pomidory, soki owocowe, wysoko przetworzone produkty, fast foody, wyroby czekoladowe, napoje gazowane, kawę. Nie wolno także jeść zbyt dużych ilości produktów bogatych w błonnik, które również mogą podrażniać śluzówkę żołądka. Grube kasze, pieczywo razowe, produkty z pełnego ziarna, ale też rośliny strączkowe należy wykluczyć z diety.

Warto za to jeść lekkostrawne kasze (np. jęczmienną), chude mięso, ryby, jaja, oleje roślinne, gotowane warzywa. Dieta powinna być łatwa do strawienia, a jednocześnie dostarczająca wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.

Przy silnych objawach refluksu żołądka lekarz może zalecić przyjmowanie leków zobojętniających kwasy żołądkowe. Takich preparatów nie można jednak stosować przez długi czas. Zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze jest sięgnięcie po naturalne sposoby na refluks, a także zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej.

Domowe sposoby na zgagę – imbir

Do domowych sposobów na zgagę zalicza się również imbir. Ta przyprawa przyspiesza procesy trawienne, a także wchłania kwasy żołądkowe, dzięki czemu zapobiega ich cofaniu się do przełyku. Najlepsze efekty przynosi stosowanie naparów ze świeżego imbiru. Aby zrobić taki napar, wystarczy zetrzeć na tarce kawałek świeżego imbiru, włożyć do łyżeczki do zaparzania ziół, a następnie zalać wrzątkiem. Po 15 minutach napar będzie gotowy.

Domowe sposoby na zgagę – siemię lniane

Nasiona lnu rewelacyjnie łagodzą podrażnienia żołądka. Tworzą na nim warstwę ochronną, która koi podrażnioną śluzówkę, może łagodzić bóle brzucha i eliminować niektóre dolegliwości, np. wzdęcia.

Siemię lniane najlepiej jest pić regularnie, w postaci tzw. kisielu. Aby go przygotować, wystarczy 1 łyżkę siemienia lnianego zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Gdy napar się zaparzy powstanie tzw. kisiel, który można pić lub dodawać do owsianki czy jogurtu.

Domowe sposoby na zgagę – ocet jabłkowy

Ocet jabłkowyzawiera żywe kultury bakterii, bardzo dobrze zatem oddziałuje na stan mikroflory jelitowej. Wspiera procesy trawienne, ułatwia rozkładanie pokarmu, dzięki czemu przyczynia się do zobojętnienia kwasów żołądkowych i wyeliminowania przyczyn zgagi.

Najlepsze efekty przynosi picie octu tuż przed posiłkiem. Wystarczy nalać na łyżkę odrobinę octu jabłkowego i dodać go do szklanki wody. Można wzbogacić napój i łyżeczkę miodu, by poprawić jego walory smakowe. Nie zaleca się picia samego octu, ponieważ jest on bardzo kwaśny i może negatywnie wpływać na szkliwo zębów. Najlepsze efekty przynosi regularne stosowanie octu.

Domowe sposoby na zgagę – mleko

Do domowych sposobów na zgagę zalicza się również ciepłe mleko. Zobojętnia ono kwasy żołądkowe, dzięki czemu może wyeliminować uczucie pieczenia w przełyku. Warto jednak pamiętać, że po ciepłe mleko można sięgać sporadycznie, ponieważ nadmiar mleka może stymulować żołądek do produkcji kwasów. Mleko zawiera duże ilości wapnia, tłuszczów i białek, które wpływają na produkcję kwasów żołądkowych.

Domowe sposoby na zgagę – soda oczyszczona

Na objawy refluksu czy zgagi może pomóc również soda oczyszczona. Soda neutralizuje kwasy, ponieważ ma odczyn zasadowy. Aby wyeliminować pieczenie w przełyku, wystarczy 1 łyżeczkę sody zalać wodą, a następnie wypić.

Domowe metody zwalczania zgagi – migdały

Na układ trawienny dobrze oddziałują również migdały. Zaleca się je głównie kobietom w ciąży, ponieważ mają właściwości łagodzące mdłości i nudności, które często doskwierają przyszłym mamom.

Migdały mogą również pomóc w łagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości wywołanych przez refluks. Mają odczyn zasadowy, mogą więc zobojętniać kwasy żołądkowe i wyeliminować pieczenie żołądka. Aby skorzystać z ich właściwości, wystarczy w ciągu dnia zjeść kilka migdałów. Dobrym rozwiązaniem jest również dodawanie ich do posiłków, np. porannej jaglanki czy owsianki.

Napary z ziół na zgagę

Do domowych sposobów na zgagę zaliczają się również napary ziołowe. Wspomagająco na procesy trawienne mogą zadziałać: prawoślaz lekarski, babka lancetowata, koper włoski, mięta pieprzowa. Można je włączyć do diety i pić, by odciążyć układ pokarmowy. Dobrym wyborem jest zastąpienie ziołami kawy lub czarnej herbaty, które są bogate w kofeinę.

Najlepsze sposoby na nawracającą zgagę

  • Dzień rozpoczynaj od szklanki ciepłej wody z cytryną.
  • Unikaj produktów i potraw, które drażnią żołądek i zwieracz, takich jak: kofeina, nikotyna, czekolada oraz pokarmy tłuste i ostre. Dodatkowo rzuć palenie, które również sprzyja występowaniu zgagi.
  • Jeśli zmagasz się z nadwagą lub otyłością, zrób wszystko, żeby zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dzięki temu zredukujesz też szanse wystąpienia innych schorzeń i chorób, jak cukrzyca, nadciśnienie czy miażdżyca, a także przedwczesnego zgonu.
  • Po posiłku odczekaj godzinę, zanim zaczniesz ćwiczyć lub ułożysz się w pozycji leżącej.
  • Nie noś obcisłych ubrań (w przypadku pań problem dotyczy również biustonosza), ponieważ powodują ucisk na żołądek.
  • Jedz mniejsze porcje.
  • W przypadku wystąpienia zgagi możesz sięgnąć po garść migdałów lub szklankę mleka, bądź którąś z herbat ziołowych – miętowa, imbirowa czy rumiankowa.
  • Śpij z uniesioną głową.

Refluks żołądkowy – dieta i działania profilaktyczne

Jak widać, aby pozbyć się refluksu, warto zmienić dietę na lekkostrawną i wykluczyć z niej produkty bogate w węglowodany, cukier i skrobię. Oprócz tego należy wyeliminować napoje gazowane, alkohol, używki i gotowe dania. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna, w połączeniu z domowymi sposobami, mogą pomóc w wyeliminowaniu zgagi.

Czytaj też:
Naturalne sposoby, które poprawiają samopoczucie i zmniejszają objawy depresji

Źródło: Daily Health Post/Health Line/Medical News Today