Wierzysz w regułę „5 sekund”? Wiele ryzykujesz

Wierzysz w regułę „5 sekund”? Wiele ryzykujesz

Dodano: 
Rozbity arbuz
Rozbity arbuz Źródło: Pixabay / Pexels
Niektórzy z nas wierzą, że jeśli szybko podniesiemy jedzenie z podłogi, bakterie nie zdążą się na nim znaleźć. Później profilaktycznie wystarczy dmuchnąć i zjeść. Niestety, metoda „5 sekund” jest mitem.

Zasada magicznych „5 sekund” ma różne warianty. Niektórzy wierzą, że jedzenie może leżeć na podłodze nawet 10 czy 15 sekund, zanim pojawią się na nim bakterie. Zdaniem Paula Dawsona i Briana Sheldona, naukowców żywieniowych i autorów książki „Did You Just Eat That?”, jedzenie produktów, które spadły na podłogę można porównać do jazdy bez zapiętych pasów bezpieczeństwa – a nuż nic się nie stanie, a jeśli się stanie, konsekwencje mogą być tragiczne. Zawsze więc podejmujemy pewne ryzyko, decydując się na zjedzenie czegoś, co spadło na podłogę, nawet jeśli leżało tylko 5 sekund. Kiedy żywność wchodzi w kontakt ze skażoną powierzchnią, bakterie są przenoszone natychmiast.

W 2006 r. Dawson opublikował pierwsze badanie na temat zasady „5 sekund”, sprawdzając, czy długość czasu, w którym żywność dotyka skażonej powierzchni wpływa na to, czy bakterie są przenoszone na żywność. Naukowcy przetestowali tę zasadę, zanieczyszczając trzy różne powierzchnie – płytki, dywan i drewno – za pomocą salmonelli, a następnie zrzucając pożywienie na każdą powierzchnię i analizując, ile bakterii znalazło się na jedzeniu po 5, 30 i 60 sekundach.

Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że już po 5 sekundach odnotowano na powierzchni żywności niebezpieczne bakterie. Jednak im więcej czasu minęło, bakterii było więcej. To może być powodem, dla którego niektórzy wyznają zasadę „5 sekund”. Eksperyment Dawsona wykazał również, że salmonella pozostawała na skażonej powierzchni jeszcze przez miesiąc.

W 2016 r. zespół naukowców z Rutgers University przeprowadził podobne badania, jednak wykorzystał więcej, różnorodnych produktów spożywczych. Okazało się wówczas, że na kostkach arbuza znalazło się najwięcej bakterii ze względu na dużą wilgotność.

To, jak szybko i w jakiej ilości bakterie znajdą się na pożywieniu zależy od wielu czynników, np. rodzaju pożywienia, panujących warunków, rodzaju powierzchni. Nigdy jednak nie wiemy, jak brudna jest podłoga, dlatego lepiej zrezygnować z jedzenia czegoś, co spadło na podłogę.

Czytaj też:
Bakterie na rękach - czy podanie dłoni przekazuje zarazki?

Źródło: Prevention