Picie gorącej herbaty drastycznie zwiększa ryzyko raka przełyku

Picie gorącej herbaty drastycznie zwiększa ryzyko raka przełyku

Czerwona herbata
Czerwona herbataŹródło:Unsplash / Sabri Tuzcu
Dodano: 
Każdy z nas zna kogoś, kto lubi pić gorącą, niemalże dopiero zalaną wrzącą wodą herbatę lub jeść zupę, którą właśnie zdjęli z kuchenki. Nowe badania donoszą, że picie gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko raka przełyku.

Nic tak nie rozgrzewa organizmu jak gorąca herbata. O ile jedni nie są w stanie przełknąć wrzątku, istnieje grono osób, które uwielbiają pić bardzo gorącą herbatę. Tym drugim z pewnością nie spodobają się najnowsze doniesienia ze świata medycy. Jak podaje CNN, naukowcy odkryli, że ludzie, którzy preferowali herbatę powyżej 60℃ i pili ponad 24 uncje herbaty dziennie (około dwóch dużych filiżanek) mieli o 90 procent wyższe ryzyko raka przełyku niż ci, którzy pili mniej herbaty i w niższych temperaturach. Najnowsze badanie dotyczyło ponad 50 000 dorosłych w Iranie.

Lubisz gorącej napoje? Czas zmienić swoje nawyki

„Wiele osób lubi pić herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jednak według naszego raportu picie bardzo gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko raka przełyku, dlatego wskazane jest, aby poczekać, aż gorące napoje ostygną” – powiedział w rozmowie z CNN Farhad Islami z American Cancer Society.

Wcześniejsze badania łączyły gorącą herbatę z rakiem przełyku, ale to jest pierwszym, który wskazuje konkretną temperaturę.

Badanie zostało opublikowane w „International Journal of Cancer”.

Czytaj też:
Już wiosna?! Naukowcy tłumaczą, dlaczego wraz z wiekiem czas leci szybciej

Źródło: WebMD/CNN