Jak zadbać o zdrowie serca? 10 produktów, które musisz włączyć do diety

Jak zadbać o zdrowie serca? 10 produktów, które musisz włączyć do diety

Dodano: 
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne)
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne) Źródło: Fotolia / ipopba
Choroby serca co roku zabijają miliony ludzi na całym świecie. Tymczasem każdy z nas może zrobić wiele, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca – rzucić palenie, więcej się ruszać, zmienić dietę. Tylko tyle i aż tyle. Może więc zacząć od odżywiania? Dowiedz się, które produkty powinieneś włączyć do swojego codziennego menu, by twoje serce biło jak najdłużej.

Szparagi
Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać gromadzeniu się w organizmie aminokwasu zwanego homocysteiną. Wysoki poziom homocysteiny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób związanych z sercem, takich jak choroba wieńcowa i udar.

Owoce jagodowe
Są pełne polifenoli, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się, stany zapalne, uszkodzenia komórek. Jagody są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witaminy A i witaminy C i mają niską zawartość tłuszczu.

Brokuły
Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie brokułów gotowanych na parze może obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec chorobom serca.

Nasiona chia
Nasiona te są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują wiele korzystnych efektów dla zdrowia, takich jak obniżenie poziomu triglicerydów, LDL i cholesterolu całkowitego. Obniżają również ciśnienie krwi i minimalizują gromadzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Tłuste ryby
Ryby są doskonałym źródłem wspomagających pracę serca kwasów tłuszczowych omega-3 i białka.

Zielona herbata
Picie zielonej herbaty wiąże się z niewielkim (ale jednak!) obniżeniem poziomu cholesterolu, który, jak wiemy, jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do chorób serca i udaru mózgu.

Orzechy
Orzechy te są pełne białka, błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. To zdrowa przekąska, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.

Owsianka
Produkty na bazie owsa znacznie obniżają poziom LDL i cholesterolu całkowitego bez żadnych działań niepożądanych.

Szpinak
Szpinak jest jednym z najlepszych źródeł dietetycznego magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego, mięśni i serca.

Pomidory
Są pełne błonnika, potasu, witaminy C, kwasu foliowego i choliny, które są dobre dla serca.
Czytaj też:
Niedobór magnezu – objawy i skutki. Jak uzupełnić poziom magnezu?

Źródło: Medical News Today