Otyłość u dorosłych może być winą błędów młodości

Otyłość u dorosłych może być winą błędów młodości

Dodano: 
Na całym świecie coraz bardziej przybywa otyłych ludzi
Na całym świecie coraz bardziej przybywa otyłych ludzi Źródło:FreeImages.com
Czy epidemia otyłości wśród dorosłych widoczna w dzisiejszych czasach jest wynikiem tego, że dzieci w latach 70. i 80. spożywały nadmierne ilości cukru? Nowe badania wykorzystują model matematyczny, aby znaleźć odpowiedź na to nurtujące zagadnienie.

Konsumpcja cukru zaczęła w ostatnich latach spadać, wraz ze wzrostem ludzkiej świadomości w tym temacie. Jednak problem otyłości pogłębia się. Naukowcy podejrzewają, że winę może ponosić za to spożycie cukru w dzieciństwie dzisiaj już dorosłych ludzi.

Czytaj też:
Dlaczego z wiekiem ludzie przybierają na wadze?

Badania nad spożyciem cukru?

Badacz Alex Bentley z zespołem opracował matematyczny model wzrostu wskaźników otyłości u dorosłych od lat 90. XX wieku. Widzi w tym pokłosie zwiększonego spożycia nadmiaru cukrów przez dzieci w latach 70. i 80.

Naukowcy wykorzystali dane zebrane przez amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób z lat 1990-2004 i porównał je z danymi Departamentu Rolnictwa USA dotyczącymi rocznego spożycia cukru od 1970 roku. Model pokazuje, w jaki sposób rosnące spożycie nadmiaru cukru zwiększało wskaźniki otyłości w każdej grupie wiekowej.

„Nasze wyniki wskazują, że spożycie cukru w ​​poprzednich dekadach w USA jest co najmniej wystarczające, aby wyjaśnić rozwój otyłości u dorosłych w ciągu ostatnich 30 lat” – mówią naukowcy. Dodają, że opracowany model wyjaśnia lata opóźnienia między spożyciem cukru (przyczyną) a wzrostem wskaźnika otyłości.

Model sugeruje, że dla każdej grupy wiekowej wskaźnikiem otyłości będzie wskaźnik otyłości z poprzedniego roku plus prosta funkcja średniego nadmiaru cukru spożywanego w bieżącym roku.

Czytaj też:
Jak akumuluje się tkanka tłuszczowa? Zaskakujące odkrycia naukowców

Winne może być ubóstwo

Inne znaczące obserwacje tego badania obejmują znaczenie wzrostu spożycia syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy. Większość wzrostu nadmiernego spożycia cukru przed 2000 r. była spowodowana obecnością tego sztucznego słodzika, który stał się bardzo rozpowszechniony w przetworzonej żywności i napojach bezalkoholowych.

„Ponieważ okres dzieciństwa dzisiejszych 75-latków miał miejsce przed znaczącym podniesieniem zawartości cukru w ​​przetworzonej żywności, mogli oni w ciągu całego życia rzadziej wykazywać preferencje względem dodawania cukrów do żywności” – piszą autorzy badania. Dodają jednak, że dla tej grupy wiekowej konieczne są dalsze badania.

Spekulują również, że ubóstwo jest główną przyczyną nadmiernego spożycia cukru.

„Z ekonomicznego punktu widzenia cukier jest niedrogim źródłem kalorii, a słodzone napoje stanowiły znaczną część wydatków dla gospodarstw domowych o niskich dochodach” – informują. Zauważają też, że wskaźniki otyłości wśród dzieci spadły od 2009 roku. Dodają, że jeśli model jest poprawny, efekt tej zmiany w 2009 r. będzie odczuwalny w przyszłości.

Czytaj też:
Coraz młodsze osoby chorują na raka z powodu otyłości

Źródło: medicalnewstoday.com