Co powoduje cukrzycę typu 2 i jak ją odwrócić?

Co powoduje cukrzycę typu 2 i jak ją odwrócić?

Dodano: 
Pomiaru cukru we krwi
Pomiaru cukru we krwi
Ponieważ zapadalność na cukrzycę stale rośnie na całym świecie, walka ciągle trwa. Nowe badania wyjaśniają nie tylko to, co wywołuje cukrzycę typu 2, ale także sposób na odwrócenie tego stanu. Odkrycia rzucają również światło na to, co u niektórych osób prowadzi do remisji.

W latach 1980-2014 liczba osób chorych na cukrzycę na całym świecie wzrosła z około 108 do 422 milionów. Aż 90 proc. tych osób ma cukrzycę typu 2. Wykazano, że niekiedy występuje remisja, ale w jaki sposób i czy może trwać w dłuższej perspektywie? Dlaczego niektórzy osiągają trwałą remisję, podczas gdy inni nie? Profesor Taylor chciał odpowiedzieć na te pytania, wykorzystując dane z badania DiRECT i stosując najnowocześniejsze techniki obrazowania i monitorowania krwi.

Czytaj też:
5 sposobów na lepsze radzenie sobie z cukrzycą w nowym roku

Testowanie „hipotezy o cyklu podwójnym”

Badanie miało na celu przetestowanie i potwierdzenie tak zwanej hipotezy cyklu podwójnego, którą prof. Taylor i zespół wysunęli ponad 10 lat temu. Teoria sugeruje, że cukrzyca typu 2 wynika z nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, co indukuje insulinooporność i zwiększa produkcję cukru we krwi. Te działania z kolei zwiększają poziom insuliny w osoczu, przyspieszając „cykl samowzmocnienia”, w którym insulina stymuluje produkcję tłuszczu. Podwyższone poziomy tłuszczu wątrobowego powodują przelewanie się lipidów do kilku tkanek, w tym trzustki.

Komórki beta odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny znajdują się w trzustce. W badaniu autorzy zbadali prognozy hipotezy o cyklu podwójnym 2 lata po badaniu DiRECT. Chcieli „opisać procesy patofizjologiczne leżące u podstaw nawrotu cukrzycy typu 2 w grupie, która początkowo osiągnęła remisję, ale następnie cukrzyca powróciła”. Obliczyli ilość tłuszczu w narządach i brzuchu za pomocą najnowocześniejszych skanów MRI po 12 i 24 miesiącach. Przyjrzeli się w szczególności trzustce i wątrobie.

Czytaj też:
Poziom cholesterolu pozwoli przewidzieć ryzyko chorób serca

Kiedy tłuszcz wątrobowy „zapycha” trzustkę

Większość uczestników badania utrzymywała remisję przez 2 lata, ale było to możliwe tylko wtedy, gdy poziom trójglicerydów i tłuszczu w trzustce pozostawał niski. Prawie 9 na 10 uczestników, którym udało się zrzucić 15 kilogramów lub więcej odwróciło swój stan. Po 2 latach ponad jedna trzecia tych osób była wolna od cukrzycy i konieczności przyjmowania leków przez co najmniej 24 miesiące. Niewielka grupa doświadczyła jednak nawrotu, który wiązał się z powrotem do wysokiego poziomu trójglicerydów wątrobowych i wysokich poziomów tłuszczu w trzustce.

„Możemy teraz postrzegać cukrzycę typu 2 jako stan, w którym dana osoba zgromadziła więcej tłuszczu, niż jest w stanie sobie z tym poradzić. Dzięki diecie i wytrwałości pacjenci są w stanie stracić tłuszcz i potencjalnie odwrócić cukrzycę. Im szybciej zrobi się to po diagnozie, tym bardziej prawdopodobne jest, że uda się osiągnąć remisję” – podaje autor.

Czytaj też:
Cukrzyca to koń trojański, którego często wpuszczamy do domu na własne życzenie

Źródło: medicalnewstoday.com