Witamina D pomoże uporać się z zespołem jelita drażliwego

Witamina D pomoże uporać się z zespołem jelita drażliwego

Dodano: 
Leki, tabletki, zdj. ilustracyjne
Leki, tabletki, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / Adul10
Witamina D jest znana z wielu dobrych właściwości. Skutki jej niedoboru to m.in. zmęczenie, przybieranie na wadze, wypadanie włosów i utrata gęstości kości. Jaką rolę pełni w walce z zespołem jelita drażliwego?

Niedobór witaminy D jest powszechny u osób z otyłością, cukrzycą typu 2 i objawami depresyjnymi. Tymczasem zespół jelita drażliwego (IBS) jest powiązany z chorobami towarzyszącymi, takimi jak lęk i depresja, i jest powszechny u osób z chorobliwą otyłością. Z powodu tych konotacji naukowcy z USA postanowili zbadać związek między niedoborem witaminy D a otyłością z dolegliwościami po stronie jelit. Znaleźli dowody sugerujące, że hipowitaminoza D (czyli jej niedobór) wiąże się z objawami drażliwości jelit doświadczanymi przez osoby cierpiące na otyłość i cukrzycę.

Czytaj też:
Niedobór witaminy D po menopauzie związany z bólem dolnej części pleców

Czy poziomy witaminy D są powiązane z IBS?

W swoich poprzednich badaniach naukowcy stwierdzili, że 30 procent osób z otyłością współwystępującą z innymi chorobami ma objawy sugerujące zespół jelita drażliwego (IBS). Występowanie dolegliwości jelitowych nie jest jednak związane ze wskaźnikiem masy ciała ani cukrzycą. Z drugiej strony wykazano, że leki przeciwdepresyjne łagodzą objawy globalne u osób z IBS. W związku z tym naukowcy postawili hipotezę, że wysoka częstość występowania objawów jelitowych u osób otyłością jest związana z niedoborem witaminy D.

Aby zweryfikować swoją hipotezę, naukowcy przeprowadzili retrospektywne badanie kohortowe w dużym szpitalu miejskim. Poprosili osoby rozważające operację bariatryczną o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego objawów Manninga odczuwanych w ciągu ostatnich dwóch lat w celu oszacowania objawów po stronie jelit. Kryteria Manninga są szeroko stosowanym narzędziem diagnostycznym dla IBS. Naukowcy poprosili także uczestników o poddanie się testom w celu ustalenia poziomu 25-hydroksy-witaminy D w ich surowicy.

Spośród 271 osób 229 ukończyło testy na 25-hydroksy-witaminę D. Sześćdziesiąt siedem osób (29 procent) miało od trzech do sześciu objawów Manninga, co sugeruje IBS. 84 pacjentów (37 procent) miało cukrzycę typu 2, a 180 (79 procent) miało niedobór witaminy D. Naukowcy odkryli znaczące negatywne związki między objawami Manninga a stężeniami witaminy D u osób otyłych, a także u osób równocześnie otyłych i chorych na cukrzycę.

Na podstawie tych ustaleń naukowcy doszli do wniosku, że wysoka częstość występowania dolegliwości jelitowych u osób z otyłością jest związana z hipowitaminozą D.

Czytaj też:
W jakich owocach jest witamina B12?

Źródło: naturalnews.com