Naukowcy: Zidentyfikowaliśmy 6 różnych podtypów stanu przedcukrzycowego

Naukowcy: Zidentyfikowaliśmy 6 różnych podtypów stanu przedcukrzycowego

Dodano: 
cukrzyca
cukrzyca / Źródło: Pexels / Maksim Goncharenok
Stan przedcukrzycowy objawia się podwyższonym poziomem cukru we krwi i może, ale nie musi, przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzięki nowemu badaniu, w którym zidentyfikowano 6 podtypów stanu przedcukrzycowego, lekarze będą mogli lepiej radzić sobie z tym ryzykiem.

Niemieccy naukowcy wyniki swojego badania opublikowali na łamach „Nature Medicine”. Przeprowadzali je przez 25 lat, objęli nim 899 osób. Udało się im zidentyfikować 6 różnych podtypów stanu przedcukrzycowego dzięki wzięciu pod uwagę takich biomarkerów jak poziom glukozy we krwi, poziom tłuszczu w wątrobie, poziom lipidów we krwi. Pod uwagę wzięto również czynniki genetyczne oraz dystrybucję tkanki tłuszczowej.

Sześć wyróżnionych podtypów (nazywanych również klastrami) wiąże się również z różnymi poziomami ryzyka, jeśli chodzi o rozwój cukrzycy typu 2. Do tej pory bowiem, jak zaznacza jeden z autorów badania, Hans-Ulrich Häring, w przypadku osób ze stanem przedcukrzycowym, nie było możliwe ani określenie ryzyka rozwinięcia się cukrzycy u konkretnego pacjenta, ani pojawienia się takich komplikacji jak niewydolność nerek.

Inny podtyp, inne ryzyko cukrzycy

Klastry 1,2 i 4 oznaczają niskie ryzyko rozwoju cukrzycy i obejmują osoby, które nie mają nadwagi lub, jeśli ją mają, ich metabolizm działa prawidłowo. Podtypy 3, 5 i 6 są natomiast związane z większym ryzkiem zachorowanie na cukrzycę i rozwojem chorób wtórnych. Osoby z podtypem stanu cukrzycowego 3 wytwarzają naturalnie zbyt mało insuliny, wyróżnia je również większa grubość kompleksu błony wewnętrznej i środkowej w tętnicach. Podtyp 5 obejmuje z kolei osoby bardziej odporne na działanie insuliny, a także z większym poziomem tłuszczu w wątrobie.

Klaster 6 oznacza z kolei wyższy poziom poziom poszczególnych rodzajów tkanki tłuszczowej. I choć osoby te mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę w porównaniu z podtypami 3 i 5, istnieje wśród nich większe ryzyko śmierci z powodu niewydolności nerek.

Aby dodatkowo zweryfikować wyniki swojego badania, naukowcy porównali je z tymi przeprowadzonymi w Wielkiej Brytanii wśród 6810 osób, w ramach innego projektu. Zidentyfikowano w nim takie same podtypy stanu cukrzycowego, używając podobnych metod.

Czytaj też:
Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść?

Źródło: Nature
 0

Czytaj także