Napoje dietetyczne zwiększają ryzyko ryzyko zawału serca i udaru

Napoje dietetyczne zwiększają ryzyko ryzyko zawału serca i udaru

Dodano: 
Ból głowy
Ból głowy Źródło: Fotolia / Production Perig
Napoje dietetyczne wydają się być dobrą alternatywą dla słodkich napojów. Pijąc je, mamy złudne wrażenie dbania o swoje zdrowie, a przede wszystkim o zgrabną sylwetkę. Niestety, pojawia się coraz więcej badań mówiących o tym, że napoje dietetyczne mogą mieć fatalny wpływ na zdrowie.

Picie dwóch lub więcej napojów dietetycznych dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i udaru, u zdrowych kobiet po menopauzie, zgodnie z nowym badaniem przeprowadzonym na Uniwersytecie Iowa. Badanie, w którym analizowano spożycie napojów dietetycznych i zdrowie układu sercowo-naczyniowego u prawie 60 000 kobiet uczestniczących w badaniu obserwacyjnym „Women’s Health Initiative Observational Study”, wykazało, że w porównaniu z kobietami, które nigdy lub rzadko spożywają napoje dietetyczne, osoby spożywające dwa lub więcej dziennie są o 30 procent bardziej narażone na wystąpienie zdarzenia sercowo-naczyniowego, a 50 procent kobiet częściej umiera z powodu choroby pokrewnej. Jest to jedno z największych badań na ten temat.

W oparciu o samodzielnie zgłoszone spożycie napojów dietetycznych przez okres trzech miesięcy naukowcy podzielili 59 614 uczestników badania na cztery grupy spożycia:

  • dwa lub więcej napojów dietetycznych dziennie,
  • 5-7 dietetycznych napojów na tydzień,
  • 1 do 4 dietetycznych napojów na tydzień,
  • od 0 do 3 dietetycznych napojów miesięcznie.

Ich zapisy dotyczące zdrowia zostały zbadane 8,7 lat później, by ukazać ich historię chorób i interwencji medycznych. Obejmowały one następujące choroby i zdarzenia:

  • choroba niedokrwienna serca,
  • zastoinowa niewydolność serca,
  • atak serca,
  • rewaskularyzacja wieńcowa
  • udar niedokrwienny,
  • choroba tętnic obwodowych,
  • śmierć z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Pierwotny wynik, określony jako przypadek choroby wieńcowej serca, zastoinowej niewydolności serca, zawału serca, procedury rewaskularyzacji wieńcowej, udaru niedokrwiennego, choroby tętnic obwodowych i śmierci sercowo-naczyniowej – wystąpił u 8,5 procent kobiet spożywających dwa lub więcej drinków dziennie w porównaniu do 6,9 procent w grupie napojów od 5 do 7 diet na tydzień; 6,8 procent w grupie napojów od jednego do czterech na tydzień; i 7,2 procent w grupie zero-trzy na miesiąc.

Związek utrzymywał się nawet po dostosowaniu danych przez naukowców w celu uwzględnienia cech demograficznych i innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym wskaźnika masy ciała, palenia tytoniu, stosowania terapii hormonalnej, aktywności fizycznej, spożycia energii, spożycia soli, cukrzycy, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu i cukru. Średnio kobiety, które spożywały dziennie dwa lub więcej dietetycznych napojów, były młodsze, częściej paliły i zmagały się z cukrzycą, wysokim ciśnieniem krwi oraz miały wyższy wskaźnik masy ciała.

Czytaj też:
8 objawów i chorób, które mogą wystąpić u kobiety po 40. roku życia

Źródło: The University of Iowa