Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Masz większe ryzyko depresji

Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Masz większe ryzyko depresji

Dodano: 
Otyła kobieta
Otyła kobietaŹródło:Shutterstock / SeventyFour
W analizie danych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej 519 513 dorosłych w Wielkiej Brytanii z nadwagą lub otyłością w latach 2000–2016 i obserwowanych do 2019 r., częstość nowych przypadków depresji wynosiła 92 na 10 000 osób rocznie. Ryzyko depresji również wzrosło wraz z większą wagą.

Badanie wykazało również, że leki przeciwdepresyjne były przepisywane około dwóm trzecim dorosłych z nadwagą lub otyłością. Recepty na fluoksetynę spadły z czasem (z 20,4% w 2000 r. do 8,8% w 2018 r.), a recepty na sertralinę wzrosły (z 4,3% w 2000 r. do 38,9% w 2018 r.).

„Nasze odkrycia podkreślają złożony związek między depresją a otyłością” – powiedziała główna autorka Freya Tyrer z University of Leicester w Wielkiej Brytanii. „Chcielibyśmy zobaczyć dostosowane wytyczne dotyczące przepisywania leków przeciwdepresyjnych i usług, które koncentrują się zarówno na nastroju, jak i zachowaniach, aby poprawić wyniki dla tych osób”.

Jak dieta wysokotłuszczowa wpływa na zdrowie psychiczne?

Dieta wysokotłuszczowa jest niezwykle popularna. Najczęściej w ten sposób odżywiają się osoby, mające niewielkie pojęcie na temat piramidy żywieniowej. W konsekwencji większość z nich zmaga się z nadmierną masą ciała. Wiele badań wykazało, że osoby otyłe są bardziej narażone na depresję. Nadal jednak nie udało się wskazać konkretnych mechanizmów, odpowiedzialnych za tę korelację. Możliwe, że jest ich kilka. Co więcej, osoby otyłe słabiej reagują na klasyczne leczenie depresji i rzadziej odczuwają skutki uboczne terapii farmakologicznej.

Depresja a dieta wysoko tłuszczowa

Jednym z potencjalnych tropów zajęli się naukowcy z University of Glasgow w Wielkiej Brytanii i Gladstone Institutes w San Francisco. Sprawdzili oni na myszach, jak zmienia się mózg na diecie wysokotłuszczowej. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Translational Psychiatry” zespół badawczy wyjaśnia, że ​​wiele osób z otyłością i depresją, które lekarze leczą zwykłymi lekami przeciwdepresyjnymi, nie widzi żadnych korzyści z leczenia.

Aby sprawdzić ten związek, naukowcy karmili myszy dietą wysokotłuszczową, zawierającą do 60% zarówno tłuszczów nasyconych, jak i nienasyconych. Mózgi ssaków, w tym ludzi, rzeczywiście potrzebują pewnych kwasów tłuszczowych (takich jak omega-3) do prawidłowego funkcjonowania. Jednak w pożywieniu, szczególnie typu fast-food, znajdują się także tłuszcze, które nam nie służą. I takie też znalazły się w mysiej diecie.

W tym badaniu naukowcy przyjrzeli się, w jaki sposób kwasy tłuszczowe gromadzą się w mózgach myszy spożywających dietę wysokotłuszczową oraz czy te substancje wpływają na mechanizmy, które naukowcy wiążą ze zdrowiem psychicznym i zmianami w zachowaniu zgodnymi z występowaniem depresji.

Kwas palmitynowy w mózgu

Zespół odkrył, że myszy w swoich badaniach doświadczyły napływu kwasu palmitynowego (występuje on w wielu produktach, w tym w oleju palmowym i oliwkowym, serze, maśle, margarynie i niektórych produktach mięsnych) do obszaru mózgu znanego jako podwzgórze, który reguluje uwalnianie różnych hormonów do krwiobiegu.

Kwas palmitynowy, będący w nadmiarze w podwzgórzu, zmienia szlak sygnałowy, który naukowcy kojarzą z cechami depresji. Negatywnie wpływa to na regulację emocji.

Badania te mogą wstępnie wyjaśniać, w jaki sposób i dlaczego otyłość wiąże się z depresją oraz w jaki sposób można potencjalnie lepiej leczyć pacjentów z objawami depresji. Jak w większości problemów zdrowotnych, ogromne znaczenie ma odpowiednio zbilansowana dieta.