Rak trzustki to cichy zabójca. Kto ma największe szanse na zachorowanie?

Rak trzustki to cichy zabójca. Kto ma największe szanse na zachorowanie?

Dodano: 
Trzustka
Trzustka / Źródło: Fotolia / magicmine
Rak trzustki jest jednym z najniebezpieczniejszych nowotworów. Gdy pada diagnoza, pacjentowi na ogół trudno już pomóc. Dzieje się tak dlatego, że rak trzustki rozwija się, bardzo długo nie dając żadnych objawów. Kiedy są już odczuwalne, choroba najczęściej jest już w zaawansowanym stadium. Rak trzustki to cichy zabójca. Kto ma największe szanse na zachorowanie?

Rak trzustki może rozwinąć się u osób w każdym wieku. Zmagała się z nim choćby Anna Przybylska. Patrick Swayze miał 57 lat, kiedy odszedł w 2009 roku. Przyczyna śmierci? Rak trzustki. Z nowotworem tym zmagał się także Steve Jobs, Luciano Pavarotti, Marcello Mastroianni, Richard Crenna, Rex Harrison, Daria Trafankowska, Marian Glinka. Rak trzustki może rozwijać się latami, a my nie mamy o tym pojęcia. Gdy pada diagnoza, na skuteczne leczenie na ogół jest już za późno. Ze względu na lokalizację trzustki, nowotwór trzustki może być trudny do wykrycia i często diagnozowany jest w bardziej zaawansowanych stadiach choroby.

Trzustka – funkcje

Trzustka jest istotnym organem endokrynnym położonym za żołądkiem. Odgrywa zasadniczą rolę w trawieniu poprzez wytwarzanie enzymów potrzebnych organizmowi do trawienia tłuszczów, węglowodanów i białek. Trzustka produkuje również dwa ważne hormony: glukagon i insulinę. Hormony te są odpowiedzialne za kontrolowanie metabolizmu glukozy (cukru). Insulina pomaga komórkom metabolizować glukozę w celu wytworzenia energii, a glukagon pomaga podnieść poziom glukozy, gdy jest zbyt niski.

Rak trzustki – przyczyny

Przyczyna raka trzustki nie jest znana. Wiadomo, że w obrębie organu zaczynają rozwijać się komórki nowotworowe, które niszczą zdrowe komórki i tworzą guzy. Można jednak wskazać pewne czynniki ryzyka, które zwiększają szanse zachorowania na raka trzustki. Zalicza się do nich:

  • palenie papierosów,
  • otyłość,
  • dietę ubogą w warzywa i owoce,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadużywanie alkoholu,
  • cukrzycę,
  • uszkodzenia wątroby,
  • przewlekły stan zapalny trzustki,
  • narażenie na chemikalia,
  • historię rodzinną,
  • pewne mutacje genetyczne.

Na niektóre czynniki ryzyka, mieszczące się pod pojęciem „styl życia”, mamy znaczący wpływ. Zmiana diety, aktywność fizyczna, odstawienie używek – wszystko to może zmniejszyć nasze szanse na zachorowanie.

Rak trzustki – objawy

Rak trzustki często nie wykazuje objawów, dopóki nie osiągnie zaawansowanych stadiów choroby. Niektóre z najczęstszych objawów mogą być subtelne.

  • Zażółcenie skóry.
  • Ból brzucha.
  • Nagła utrata wagi.
  • Wzdęcia.
  • Nietypowy kolor stolca.
  • Problemy skórne.

Więcej o objawach raka trzustki przeczytasz tutaj: „Rak trzustki rozwija się po cichu. Te objawy powinny wzbudzić niepokój”

Rak trzustki, który rozprzestrzenia się, może pogorszyć istniejące wcześniej objawy. Wczesna diagnoza znacznie zwiększa szanse na wyzdrowienie. Dlatego najlepiej jest odwiedzić lekarza, gdy tylko pojawią się pierwsze, niepokojące objawy. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, u których występują czynniki ryzyka.

Czytaj także:
Dieta zapobiega nowotworom

Czytaj także

 0