7 prostych sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

7 prostych sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Dodano: 
Kobieta w sali szpitalnej
Kobieta w sali szpitalnej Źródło: Fotolia / Rido
Mariola z księgowości ma raka piersi. Sąsiadka z drugiego walczy z nowotworem trzustki, a u dziadka Zbyszka to tylko czekać, aż wykryją raka, bo przecież pali i pije bez opamiętania. Każdy zna kogoś, kto ma raka lub zaraz go zdiagnozują. Przerażające. A przecież profilaktyka raka jest prostsza niż nam się wydaje.

Jak podaje WHO, można zapobiec aż 30-50 proc. wszystkich przypadków raka. Co więcej profilaktyka stanowi najbardziej opłacalną długoterminową strategię zwalczania raka. Mówiąc krótko – taniej wychodzi wdrożenie odpowiedniej profilaktyki niż diagnozowanie i leczenie chorych. Organizacja nie bez powodu podkreśla, że krajowe polityki i programy powinny być wdrażane w celu zwiększenia świadomości, zmniejszenia narażenia na czynniki ryzyka raka i zapewnienia, że ludzie otrzymują informacje i wsparcie, których potrzebują, aby przyjąć zdrowy styl życia.

Chociaż nowotwory złośliwe każdego roku zabijają mnóstwo ludzi na całym świecie, pocieszający może być fakt, że każdy z nas może wprowadzić w swoim życiu zmiany, które zmniejszą ryzyko zachorowania na raka.

7 prostych sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

  1. Rzuć palenie. Dym tytoniowy zawiera ponad 7000 substancji chemicznych, co najmniej 250 wiadomo, że są szkodliwe, a ponad 50 powoduje raka. Ten powszechny nałóg znacznie podnosi ryzyko zachorowania na raka. Palenie tytoniu powoduje wiele rodzajów nowotworów, w tym raka płuc, przełyku, krtani, jamy ustnej, gardła, nerek, pęcherza moczowego, trzustki, żołądka i szyjki macicy. Bierni palacze, a więc osoby narażone na wdychanie dymu papierosowego również mają większe ryzyko zachorowania.
  2. Zadbaj o zachowanie optymalnej masy ciała. Istnieje związek między nadwagą i otyłością a różnymi rodzajami raka, np. piersi czy nerek.
  3. Zmień swoją dietę. Zdrowe odżywianie nie tylko sprzyja zachowaniu optymalnej masy ciała, ale też pełni pewną funkcję ochronną dla zdrowia. Ponadto, zdrowe nawyki żywieniowe, które zapobiegają rozwojowi nowotworów związanych z dietą, również obniżają ryzyko wystąpienia innych groźnych chorób. Ogranicz niezdrowe produkty, w tym rafinowane cukry i tłuszcz ze źródeł zwierzęcych. WHO wykazało, że spożywanie dużych ilości przetworzonego mięsa może nieznacznie zwiększać ryzyko niektórych rodzajów raka, dlatego lepiej też je ograniczyć. Badania wykazały, kobiety, które stosowały dietę śródziemnomorską z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i mieszanych orzechów, mogą mieć mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi. Dieta śródziemnomorska koncentruje się głównie na produktach pochodzenia roślinnego, takich jak owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy. Ludzie stosujący dietę śródziemnomorską wybierają zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, zamiast masła i ryb zamiast czerwonego mięsa.
  4. Zacznij się ruszać. Regularna aktywność fizyczna i utrzymanie zdrowej masy ciała, a ponadto zmniejsza ryzyko różnych rodzajów raka, w tym raka piersi, prostaty, płuc, okrężnicy i nerek.
  5. Zrezygnuj z alkoholu. Używanie alkoholu jest czynnikiem ryzyka dla wielu rodzajów raka, w tym raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, jelita grubego i piersi. Ryzyko zachorowania na raka rośnie wraz z ilością spożytego alkoholu. W przypadku kilku rodzajów raka intensywne picie alkoholu w połączeniu z używaniem tytoniu znacznie zwiększa ryzyko raka.
  6. Opalaj się z głową. Promieniowanie ultrafioletowe (UV), aw szczególności promieniowanie słoneczne, jest rakotwórcze dla ludzi, powodując wszystkie główne typy raka skóry, takie jak rak podstawnokomórkowy, rak płaskonabłonkowy i czerniak. Unikanie nadmiernego narażenia, stosowanie kremów przeciwsłonecznych i odzieży ochronnej to skuteczne środki zapobiegawcze. Urządzenia opalające emitujące promieniowanie ultrafioletowe są teraz również klasyfikowane jako rakotwórcze dla ludzi w oparciu o ich związek z rakiem skóry
  7. Unikaj smogu i zadbaj o czyste powietrze w mieszkaniu. Zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby rakotwórczymi substancjami chemicznymi przyczynia się do obciążenia nowotworem w różnym stopniu w zależności od położenia geograficznego. Zanieczyszczenie powietrza zewnętrznego w wielu miejscach jest sklasyfikowane jako rakotwórcze lub toksyczne dla ludzi. Unikanie kontaktu z różnymi toksynami i wdychanie chemikaliów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Nie na wszystko mamy wpływ, ale ważne, by podejmować mądre wybory, np. nie biegać, gdy na dworze unosi się smog.

I najważniejsze! Regularne samobadanie i badania przesiewowe różnych rodzajów nowotworów – takich jak rak skóry, jelita grubego, szyjki macicy i piersi – mogą zwiększyć szanse na wczesne wykrycie raka, kiedy leczenie najprawdopodobniej zakończy się sukcesem.

Czytaj też:
Pięć powodów, żeby zrobić test na HIV

Źródło: Garden of Food / WHO/Mayo Clinic